unesco-seeklogo

Дoček 7526. године у Новом Саду

Дoček 7526. године у Новом Саду

Као увертира за 2021. годину када ће Нови Сад бити Европска престоница културе, Фондација “Нови Сад 2021” почиње са грађењем капацитета дочека Две Нове године, као будућих термина свечаног отварања и затварања године кад ће Нови Сад понети титулу. Представљена кроз разлику два рачунања времена, као и два календара, грегоријанског и јулијанског, тако ће и два програмска концепта дочека Нових година бити другачија.

И док се Дочек 2018. дешава 31. децембра током целог дана, углавном на отвореним просторима и само у центру града, 13. јануара дочекаћемо 7526. годину само у току вечери, искључиво у затвореним просторима, по целом граду. Шта их спаја? Мост интеркултуралности у којем се преплићу делови високе естетике са популарном културом, чиме висока култура добија нову публику, а масовна добија нове стандарде и вредности, чинећи је бољом и квалитетнијом.

На више од 21 култне локације међу којима су културна, административна, пословна и образовна здања, као и угоститељски објекти, извођачи најразличитијих жанрова наступиће на потпуно неочекиваним местима. Мостови који ће спојити концептуално различите извођаче, жанрове и просторе представљају традиционалну музику правог виртуоза, Слободана Тркуље и бенда Имар из Шкотске у малој сали Српског народног позоришта, духовну музику Дивне Љубојевић у позоришној сали НИСа, Laibachov препознатљиви тврди звук у великој сали најстаријег националног театра, Српског народног позоришта, велику регионалну поп звезду, Калиопи у Позоришту младих, неке од најзначајнијих џаз уметника са наших простора Матију Дедића и Зорана Предина у Новосадској синагоги, Дечју филхармонију у Синагоги, оперу за децу удружења Високо Ц у Еђшегу, сјајан спој тамбурашких састава из Осијека и Новог Сада предвођених Душаном Свиларом у Студију М, циркуски Кабаре БРЕ у извођењу асоцијације Cirkoneo у Западном холу СПЕНСа, различита културно-уметничка друштва из Зоне 021 у холу Железничке станице, док ће будући Yout Creative Polis, тзв. Кинеска четврт представити програме на четири локације за љубитеље техно звука и реп музике, када ће Paul Ritch из Француске, Лаг, Клаус и Владимир Аћић наступити у Фабрици, а Necone, Friday Swag, Janchezz, Rasheed и Yeah Left у Qуартеру. Ово је само део програма који нас 13. јануара у Новом Саду чека на Дочеку 7526. године.

На почетку године која је проглашена годином европског културног и историјског наслеђа, славећи два рачунања времена и два календара као делове европске, али и српске нематеријалне културне баштине, кроз отварање програма најразличитијим жанровима и извођачима из целе Европе широм Новог Сада, Фондација “Нови Сад 2021” наставља свој рад на остваривању задатих циљева, а то су интернационализација и децентрализација културе са што већим укључивањем и учешћем грађана.

Директор Фондације “Нови Сад 2021”, Немања Миленковић изјавио је: „Од данас Нови Сад више неће бити познат по мултикултуралности. Не само по оној олако подразумевајућој етничкој и конфесионалној, већ социјалној и културолошкој. Од данас Нови Сад ће почети да живи интеркултуралност. Две обале које се само гледају већим делом године, а никада нису истински повезане, због чега се често не разумеју, данас ћемо коначно да спојимо новим мостовима које градимо. Почећемо кроз спајање Две Нове године, како би тај период године био мост и изнова нови подсетник на најважније европске вредности које у Новом Саду могу и треба да буду заједнички уткане у наш идентитет. Подсећамо на духовне вредности: веру, љубав и наду, као душу европске и не само европске цивилизације, али и на грађанске вредности: слободу, правду и једнакост, као темеље модерне Европе“.

Scroll to Top