unesco-seeklogo

Тесла, изуметник: Почеле припреме за Дочек 2022

Тесла, изуметник: Почеле припреме за Дочек 2022

Пре четири године, Нови Сад је од пуке забаве дочека „најлуђе ноћи“ добио бренд Дочек, јединствен у Европи, спојивши прославу две Нове године. Дочек је другачијим програмским и продукцијским приступом, али и уметничким квалитетом, позиционирао Српску Атину као будућу Европску престоницу културе, изабравши баш 13. јануар и 31. децембар 2022. године као термине свечаног отварања, односно затварања године титуле.

У оквиру програма за Дочек 2022, Новосађани ће 31. децембра имати прилику да погледају позоришну представу „Тесла, изуметник“ у режији Небојше Брадића, а по роману Владимира Пиштала „Тесла, портрет међу маскама” и то на отвореном, у центру Европске престонице културе.

Редитељ Небојша Брадић истиче да драма „Тесла, изуметник”, као и Пишталов роман којим је инспирисана, није биографска реконструкција једног живота, већ прича која се успоставља као парадигма слике савременог света.

„У том свету се води вечита борба између оних који виде даље и дубље, који испод појавних облика наслућују моћне силе које желе да ослободе и оних других, чији се увид у снагу тих сила ограничава на потребу да их контролишу и надзиру. Тесла у драми стварност детектује интуицијом, па га због тога именујемо онако како је то својевремено учинио Лаза Костић. Отуда баш овакав наслов комада, отуда употреба костићевски смеле кованице састављене од две речи – изумитељ и уметник“ истакао је Брадић.

У представи играју: Марко Марковић, Мирослав Фабри, Југослав Крајнов, Тијана Марковић, Вишња Обрадовић, Алиса Лацко, Милан Ковачевић, Сања Крајнов, Александар Гајин, Пеђа Марјановић, Миодраг Петровић, Драган Којић, Григорије Јакишић, Јован Живановић, Ивана Вукчевић, Александра Плескоњић, Стефан Бероња, Катарина Брадоњић и Тијана Милованов.

Сценограф је Миодраг Табачки, костимографкиња Сташа Јамушаков, док музику за представу компонује Александра Вребалов. Драматург на представи је Александар Милосављевић.

Одмах након представе, Новосађани и њихови гости одшетаће у светлосној поворци до Подграђа тврђаве, како би тамо ушли у нову годину као део јединствене мултимедијалне изложбе посвећене Тесли. Она ће преобразити уобичајени доживљај града, који ће у новогодишњој ноћи и сам постати светлосна галерија на отвореном – „Тесла – светлосна галерија”.

Великан светске науке Никола Тесла је био први проглашени почасни грађанин Новог Сада, давне 1936. године, иако никада, нажалост, није боравио у Новом Саду. Сада ћемо га, симболички, вратити Новом Саду – Европској престоници културе. На тај начин, Новосађани ће одати почаст Тесли као познатој фигури глобалне културе, која у себи обједињује различите вредности које су мотивисале рад на програмима Новог Сада 2022: покретљивост, иновативност, истрајност, посвећеност, процес и – енергију, наравно у сарадњи са најстаријим српским театром – Српским народним позориштем.

После Дочека 2022, и бројних концерата који ће се одржати 31. децембра и 1. јануара у Подграђу Петроварадинске тврђаве, Новосађани ће бити сведоци свечаном отварању 13. јануара 2022. године које ће обележити мултимедијална представа „Зенитеум :: 2022”, редитеља Драгана Живадинова, на једном од главних градских булевара, испред Бановине, која ће кроз уметност славити велика имена српске науке – Милеву Марић Анштајн и Милутина Миланковића.

Свечано отварање обележиће и велика несвакидашња изложба „Време и васељена” у холу Студија М, као и изложбе, концерти и перформанси на више од 20 локација у граду, који ће почети већ 12. јануара, а планирани су и за 13, 14. и 15. јануар.

И ове године, круна и главни догађаји Дочека у 2022. години су програми двојног отварања Европске престонице културе, па тако поново спајамо два рачунања времена кроз два датума, два отварања, два писма и две врсте уметности – извођачка и визуелна.

 

Фото: Срђан Дорошки

Scroll to Top