unesco-seeklogo

Директан пренос представе свечаног отварања Европске престонице културе на РТС 2 и РТВ 1

Директан пренос представе свечаног отварања Европске престонице културе на РТС 2 и РТВ 1

Нови Сад се уписао у центар европске културне мапе. Поводом отварања титуларне 2022. године када ће Нови Сад понети титулу Европске престонице културе, у четвртак, 13. јануара у 20.22 часа биће одржана велика представа свечаног отварања, мултимедијални спектакл Зенитеум :: 2022.

Гледаоци ће директан пренос свечаног отварања моћи да гледају и на другом програму Радио-телевизије Србије и првом програму Радио-телевизије Војводине, као и на званичним сајтовима Дочека и Фондације Нови Сад – Европска престоница културе.

Зенитеум представља драмску, музичку и плесно-акробатску симфонију, са више од 60 уметника на сцени, модерном сценографијом и кулисом Брашовановог архитектонског гиганта на Булевару Михајла Пупина, зградом Бановине, испред које ће бити одржан.

Инспирација за свечану прославу Зенитеум :: 2022 пронађена је зенитистичком авангардном покрету с почетка XX века, који је успео да пређе границе некадашње Југославије и постане цењен у Европи. Иза овог покрета је стајао Љубомир Мицић, оснивач часописа Зенит. Свечано отварање Европске престонице културе славиће науку и уметност као два основна човекова упоришта.

Домаћин представе је Лазар Јованов. Музика компонована за представу Зенитеум :: 2022, дело је композиторке Драгане Јовановић, а уметнички доживљај ће употпунити дувачки оркестар у саставу 24 академска музичара на челу са једном од најтраженијих европских солисткиња на труби Лауром Вукобратовић, глумачко-хорски ансамбл, уз плесаче и акробате који ће се наћи на сценографији високој 40 метара, коју је осмислила и дизајнирала сценографкиња и костимографкиња Дуња Зупанчич. Драматург представе Зенитеум :: 2022 је Светислав Јованов, док је асистенткиња режије Маја Гргић.

https://youtu.be/sl1c3pGDF_E

Пре Зенитеума чека нас церемонија проглашења Новог Сада културном престоницом у Српском народном позоришту, коју ћете такође моћи да пратите уживо на другом програму Радио-телевизије Србије и првом програму Радио-телевизије Војводине од 18 часова. У исто време у холу Студија М биће отворена велика несвакидашња изложба „Време и васељена” у холу Студија М, а касније нас очекују концерти и перформанси реномираних домаћих и светских уметника на више од 40 локација у граду.

Новосађани и њихови гости имаће прилику да чују неке од светски познатих извођача који ће 13. јануара наступити по први пут у Новом Саду. Међу њима је једна од најпознатијих светских фадо певачица из Португала, Carminho, чији је први албум већ достигао платинасто издање и која је добитница Златног Глобуса за најбољег извођача. Поред ње, те вечери моћи ћемо да чујемо и најпознатији француски кавер бенд „Nouvelle Vague са њиховим светски познатим обрадама музичких хитова, као америчку кантауторку Кристу Бел, звезду „Твин Пикс” серијала и музу Дејвида Линча, која нам доноси своје dreamy поп хитове, као и реномираног финског музичара Џимија Тенора. Уз њих ће наступити и познати енглески друм and bass бенд „Рудиментал DJ, као и електронски састав из деведесетих „Morcheeba, који такође долази из Енглеске.

С друге стране, новосадска публика моћи ће да чује и њој добро познате домаће и регионалне извођаче као што су: једна од најистакнутијих извођачица југословенске и хрватске сцене Јосипа Лисацрегионално познати кантаутор Дамир Урбанџез пијаниста и композитор Матија Дедић, затим Van GoghБојана Вунтушишевић, Србски православни појци и други. На таласу музичких прослава, биће организована и два мања музичка пројекта намењена млађој публици – Чардак ни на небу ни на земљи, у организацији удружења уметника „Високо Ц” и Звучни сноп, организован од стране ШОСО „Милан Петровић”.

Scroll to Top