unesco-seeklogo

Tigran Hamasyan

Tigran Hamasyan

Наступ Tigrana Hamasyana у оквиру Дочекa 7531. је распродат!

Улазнице за друге аудио-визуелне догађаје, који ће се 13. јануара одржавати широм града, у оквиру програма Дочек 7531, продају се online, као и у целокупној Gigs Tix продајној мрежи. Набавите улазнице на време и по нижим ценама!

Један од највећих џез пијаниста данашњице Tigran Hamasyan из Јерменије стиже у Европску престоницу културе 13. јануара на Дочек 7531. године! Нова и прва у историји Новог Сада, Градска концертна дворана засијаће као никада до сада на наступу добитника престижне европске Ехо џез награде на догађају који се не пропушта!

Tigran Hamasyan је рођен у Гјумрију, Јерменија, 1987. Од своје друге године показао је изузетно интересовање за музику. Касетофон и клавир постали су бољи од многих других играчака које је имао. Са 3 године певао је много песама Лед Зепелина, Deep Purple-а, Битлса, Луиса Армстронга и Квинса; покушавајући да се прати на клавиру. Са 7 година ушао је у свет џеза. Студирао је џез мелодије, импровизовао на клавиру. Студирао је уметност Ђука Елингтона, Телониуса Монка, Чарлија Паркера, Арта Тејтума, Мајлса Дејвиса, Бада Пауела, између осталих. У исто време појавиле су се и његове прве композиције.

Први међународни џез фестивал у Јеревану (одржан 1998. године) отворио је нову етапу у његовом стваралачком животу. Његово учешће је било право откриће у џез заједници, јер је добијао бројне позиве да свира на концертима и сесијама. Други Јеревански џез фестивал одржан 2000. године био је плодоноснији за младог музичара. Упознао се са џез звездама Чиком Кореом, Авишајем Коеном, Џефом Балардом и Аријем Роландом.

Управо овде је упознао Стефана Кочојана који је одиграо кључну улогу у представљању и промоцији Тиграна у европској џез заједници. Године 2001. позвао је Тиграна да учествује на неколико фестивала у Француској, где је свирао са Филипом и Кристофом Ле Ваном.

Овде су младом музичару представљени Вејн Шортер, Херби Хенкок, Џон Мек Лафлин, Џо Завинул, Данило Перез, Џон Патитучи; такође је свирао са Pierre Michelot & Daniel Humair. Тигран је био веома цењен од стране џез ауторитета.

Затим је уследио период широког проучавања савременог џеза и јерменске народне музике што му је касније помогло да постигне више нивое. Године 2002. Тигран је освојио 3. награду на Међународном џез пијанистичком такмичењу Martial Solal одржаном у Паризу.

Од 25. до 27. априла Тигран је учествовао на такмичењу „Jazz a Juan Revelations 2003″ и освојио прву награду у категорији Jazz Instrumental. Тигран је освојио 1. награду и јавну награду на Montreuk Jazz Solo пијанистичком такмичењу које је одржано 2003. године.

У периоду 2003 – 2004. био је ангажован на многим фестивалима и концертима широм света. Снимљено је неколико ЦД-ова.

У марту 2005. учествовао је на 1. Московском међународном џез пијанистичком такмичењу и освојио 3. награду. У јуну је освојио 1. награду 8. такмичења џез солиста Монака.

Нови ЦД је снимљен у Лос Анђелесу са Беном Венделом (саксофон), Франсоа Моутеном (бас), Аријем Хоенигом (бубњеви) и Рубеном Хаирапетјаном (дудук, зурна), који ће бити објављен у марту 2006. у издању „Nocturne Records” ( Париз).

Тигран је 17. септембра 2006. добио прву награду на такмичењу Thelonious Monk Jazz.

Догађај је приступачан особама са физичким инвалидитетом.

Сада студира музику на Универзитету Јужне Калифорније у Лос Анђелесу.

 

Scroll to Top