unesco-seeklogo

EYOT

EYOT

Наступ бенда EYOT у оквиру Дочекa 7531. је распродат!

Улазнице за друге аудио-визуелне догађаје, који ће се 13. јануара одржавати широм града, у оквиру програма Дочек 7531, продају се online, као и у целокупној Gigs Tix продајној мрежи. Набавите улазнице на време и по нижим ценама!

Најбољи џез бенд из Србије EYOT, након што је освојио престижну награду МИДЕМ у Кану, стиже 13. јануара у 20 часова у Нови Сад на Дочек 7531. да споји неспојиво – еклектичну архитектуру најпознатијег новосадског дворца, Културне станице Еђшег, са музичким миксом рока и џеза, панка и амбијенталне музике.

EYOT је од стране Удружења музичара џез, поп и рок музике, проглашен за најбољи џез бенд Србије 2022.
EYOT је основан 2008. године у Нишу, у саставу: Дејан Илијић – клавир, Милош Војводић – бубањ, Марко Стојиљковић – бас и Слађан Миленовић – гитара. Њихова музика представља еклектични звук између рока и џеза, панка и амбијенталне музике, импресионизма и романтизма, чврсто се ослањајући на традиционалну музику Балкана и источне Европе, остварујући праву мешавину старог и новог, истока и запада.

Победници су такмичења Umbria Jazz Balkanic Windows 2009. године, као и MIDEM OFF Showcase 2012 такмичења (Кан, Француска), најзначајнијег музичког сајма на свету. Након тога уследили су наступи у више од двадесет земаља широм света: Аустрија, Бугарска, Босна и Херцеговина, Хрватска, Кина, Чешка, Немачка, Грчка, Велика Британија, Француска, Литванија, Пољска, Русија, Северна Македонија, Црна Гора, Румунија, Хонг Конг, Јапан, Јужна Кореја, Швајцарска, Словенија, Словачка, Италија, УАЕ, Турска и Србија.

Њихово најновије издање у октобру 2020. издала је је једна од водећих независних издавачких кућа у Америци, Ropeadope, са дистрибуцијом широм света. Албум је добио сјајне критике, нашао се међу топ 10 најпродаванијих џез албума на Bandcampu и уврштен је на неколико званичних Spotify листа. Француски национални радио му је посветио чланак на свом сајту.

EYOT је активан и на домаћој сцени, на Београдском џез фестивалу су наступали два пута (2013. године као сасвим млади таленти, а 2017. им је припала част да га свечано отворе), као и на другим фестивалима и у многим концертним дворанама широм земље: Београдски џез фестивал, Нишвил, Ваљевски џез фест, Нови Сад џез фест, Jazzire Суботица, Jazzibar Краљево, Green Town Сомбор, Вршац џез фест…

Наступали су уживо на националним радио станицама у Србији (РТВ, Радио Београд 3), Бугарској (БНР), Румунији (Клуж) и Швајцарској (РТС Женева).

На националној телевизији, каналу РТС3, 2019. године емитован је њихов Концерт за природу, снимљен уживо на врху Суве планине, на висини од 1515 метара. Несвакидашњи подухват који поред музике састава EYOT промовише и природне лепоте републике Србије, донео је групи EYOT плакету-захвалницу од стране Завода за заштиту природе, за посебан допринос очувању природе. Медијски покровитељ била је Национална Географија.

Национална платформа „Србија ствара” је недавно уврстила састав EYOT на листу својих креативних амбасадора.

Дискографија:

2010: Horizon / Ninety and Nine Records; Magnatune (САД); Constantinus (Србија)

2013: Drifters / Неукланг (Немачка)

2014: Similarity / Ninety and Nine Records, (САД) – Хармониа Мунди (УК)

2017: Innate / Ninety and Nine Records (САД), АМСА рецордс (Јапан), Метрополис (Србија)

2019: Концерт за природу ДВД – Завод за заштиту природе Србије

2020: 557799 / Ropeadope (САД)

Музика састава EYOT је добила сјајне рецензије широм света у значајним музичким часописима и порталима а имали су и емитовања на радио станицама као што су BBC, Radio France, NDR, WNYC, итд.

„Ово је, једноставно – импресивно“ Mike Chadwick – менаџер састава Snarky Puppy и новинар Jazz FMa.

„Овај бенд би могао да растури америчко трзиште ако му се пружи прилика… културолошки хладни рат истока и запада могао би бити завршен када сјајни бендови као сто је EYOT заузму сцену“ Brent Black – Critical Jazz.

„Жеља сваког бенда је да створи препознатљив, и што је више могуће јединствени звук по којем се, чак и после само неколико нота, зна ко свира. Српски квартет EYOT је то постигао изузетним деби албумом „Horizon“ (Ninety and Nine Records, 2011), на којем се минимализам и моћ стапају у опијајућу мешавину џеза, арт-рока, класичних и балканских фолклорних мелодија. „Drifters“ у многоме има исти нацрт, мада је на њему можда приметнији звук групе… Не треба много маште да би се уочила моћ EYOT на концерту. Чињеница да је EYOT свирао на џез, панк и рок фестивалима, као и у културним центрима, говори о посебној хемији различитих музичких елемената које чине албум „Drifters“ тако вредним искуством и добрим наставком дебија. Обратите пажњу на овај бенд.“ Ian Patterson – All About Jazz (о албуму Дрифтерс).

„Током шест година постојања, нишки квартет EYOT, који предводи пијаниста и композитор Дејан Илијић, остварио је снове неколико генерација њихових претходника на српској џез сцени.“ Војислав Пантић – Политика 2013. године.

Догађај је приступачан особама са физичким инвалидитетом.

Улазнице по промотивној цени можете купити online, као и у целокупној Gigs Tix продајној мрежи.

 

Scroll to Top