unesco-seeklogo

Nneka

Nneka

Наступ Nneke у оквиру Дочекa 7531. је распродат!

Улазнице за друге аудио-визуелне догађаје, који ће се 13. јануара одржавати широм града, у оквиру програма Дочек 7531, продају се online, као и у целокупној Gigs Tix продајној мрежи. Набавите улазнице на време и по нижим ценама!

Афричка R’n’B принцеза, Nneka, коју пореде са Алишом Киз и Ериком Баду, наступа 13. јануара у 20 часова у магичном амбијенту новосадске Синагоге! Открићемо како изгледа када музичка и модна икона из Нигерије обоји Синагогу снагом гласа који ју је довео на европске топ листе за 50 уметника и уметница у успону.

Видео-радови новосадског уметника Дејана Стојкова биће пројектовани на зидовима Синагоге уз наступ Nneke.

Nneka је рођена и одрасла у Варију, Делта региону Нигерије. Са 19 година преселила се у Немачку и уписала Универзитет у Хамбургу где је студирала антропологију. Током студентских година, Nneka је усавршила занат као кантауторка и тада се родила њена музичка каријера. Пратећи кораке легендарних уметника као што су Фела Кути и Боб Марли, Nneka је црпела много утицаја и инспирације из својих искустава и урезала аутентичан глас са поруком у своју музику. Њени политички набијени текстови гурнули су је у први план, чинећи је моћним гласом Африке. Њени текстови обрађују низ свакодневних животних питања попут сломљеног срца, презира према трачевима, мајчинске љубави и потраге за правдом.

Nneka настоји да пројектује позитивну енергију у свако окружење у које може да допре:

„Ако ми приђеш са мржњом, ја ћу ти прићи с љубављу. Морам да будем довољно јака да ту мржњу трансформишем у љубав. И што ме више мрзиш, више ћу те волети и више ћу учинити да волиш мене.“

Nneka је издала три албума: „Victim of Truth“ 2005, „No Longer at Ease“ 2008, „Concrete Jungle“ за тржиште Северне Америке 2010. и „Soul is Heavy“ 2011. Сингл „Heartbeat“ 2009, са албума „No Longer at Ease“, Nneku је довео на листу двадесет највећих хитова у Великој Британији, а Рита Ора га је накнадно семпловала при чему је насто хит број један на британској листи – „R.I.P.“. Nneka је одушевљавала публику широм света на турнејама као што су „The Roots“, „Gnarls Barkley“, „Nas“ i „Damian Marley“.

Била је номинована за награде широм света и освојила је MOBO награду за најбољу афричку глумицу 2009. године у Великој Британији. Године 2010. снимила је tribute песму под називом „Viva Africa“ за Светско првенство у фудбалу 2010. у Јужној Африци. Била је гост у емисији Дејвида Летермана. Године 2012. појавила се на „106 & PARK – Music Matters“ где је извела акустични сет уживо. Године 2013. играла је у легендарном њујоршком Аполо театру. Године 2014. Nneka се придружила жирију у четвртој сезони „Нигеријског идола“.

Nneka је објавила свој први независни албум под називом „My Fairy Fales“. То је концептуални албум који истражује живот Африканаца и Африканки у дијаспори и борбе са којима се суочавају. Албум приказује добре аспекте заљубљивања и важност одговорности према деци, као и значај културе, образовања и вредности идентитета.

„Моја путовања и време проведено у Француској утицали су на моје писање албума који не објашњава само патњу Африканаца и Африканки, већ и аспекте издржљивости, истрајности и захвалности, што је заједнички атрибут људи широм света.“

Дејан Стојков је уметник који долази из Новог Сада и који ће уз Nneku представити своје радове 13. јануара у Синагоги. Дејан се проналази у свету визалне уметности, кроз процес стварања, представљања и имплементације у разним облицима као што су фотографија, видео продукција и анимација. Он производи различите визуалне садржаје и његов рад се може наћи у разним промо-клиповима, музичким спотовима, скечевима, кратким филмовима, филмовима и културно уметничким догађајима као што су Exit фестивал, La Nuit Lumiere, Вила, Калеидоскоп културе, новосадски Корзо, Sneakerville фестивал и други… Поред фотографисања, снимања, монтаже, анимирања, креирања визуала, такође је био и један од учесника на светском фестивалу визуалне уметности (La Nuit Lumiere) у Француској. Дејан има тенденцију да ужива у уметности, напредује кроз њу те и да се оствари кроз исту.

Улазнице по промотивној цени можете купити online, као и у целокупној Gigs Tix продајној мрежи.

 

Scroll to Top