unesco-seeklogo

Ке Ма, Шихан Ванг и Silk & Wind дуо

Ке Ма, Шихан Ванг и Silk & Wind дуо

Виртуози класичне музике Шихан Ванг, Ке Ма и Silk & Wind” дуо Ванже Жанг и Дејана Синадиновића, задивили су свет, а сада спремају ексклузивни наступ на Дочеку, 13. јануара у 20 часова, у Новосадском позоришту!

„Пијанисти крећу у доживотну потрагу за срцем музике, али Ке Ма је већ ближа од многих и бржа од већине“ – Peter Kuantrill, The Arts Desk

Ке је дебитовала 2017. у Вигмор Холу под покровитељством Kirckman Concert Society, и одржала је концерте широм Велике Британије, Италије, Француске, Немачке, Пољске, Мађарске и САД. Као солиста наступала је са Симфонијским оркестром Шенжен, Сечуанским Симфонијским оркестром, Краљевском филхармонијом, Симфонијским оркестром младих музичара, Симфонијским оркестром Сафолк и Симфонијским оркестром из Мишколца под диригентском палицом Тамаша Гала у Палати уметности у Будимпешти.

Током 2020. године, Ке се појавила као солисткиња на такмичењу за Златну медаљу и извела Концерт за клавир бр.1 Чајковског новом техником ниске латенције и сарађивала са Гилдхол симфонијским оркестром под диригентском палицом маестра Ричарда Фарнса. Поред тога, сматра да је привилегија наступати у катедрали у Јорку као прва кинеска пијанисткиња икада на том престижном месту, те је такође била позвана да разговара о утицају пандемије на музичаре у телевизијском програму BBC-ja „Погледај на север“.

Ке, носилац Tunnel Trust награде, је кренула на турнеју по Шкотској, одржавши рецитал у Вигмор холу и снимивши музику за Champs Hill Records са виолистом Тимотијем Ридаутом. Сарађивала је са Cuarteto Casals на Међународном пијанистичком такмичењу у Сантандеру.

Ке је студирала на Краљевској музичкој академији у Лондону код Кристофера Елтона, Мајкла Дасека и Ендруа Веста, где је дипломирала и магистрирала са одличним успехом 2017. године. Тренутно је на докторским студијама на Guildhall School of Music and Drama код професора Џоан Хавил, Ролфа Хинда и др Александра Соареса.

Шихан Ванг је рођен у Пекингу 2005. године где је и почео да похађа часове виолине са четири године. Са девет година примљен је на Централни музичи конзерваторијум, где је студирао код Хонг Ванга. Током 2021. године започиње дипломске студије код Фенг Нинга на Високој школи за музику „Ханс Ајслер“ у Берлину.
Победник је више међународних такмичења, а са десет година освојио је 2. награду и награду за најбоље барокно извођење на Међународном такмичењу за виолину Kloster Schöntal у Немачкој. Наредних година освајао је престижне награде на међународним такмичењима, укључујући 1. награду на такмичењу Музичке академије Лондон Бридге 2016. године, 1. награду на Међународном виолинском такмичењу за младе виолинисте Louis Spohr у Немачкој 2016. године, 1. награду и најбољи capriccio награду на Међународном такмичењу виолиниста Zhuhai Mozart 2017. и 3. награду на Piccolo Violino Magico међународном такмичењу за младе виолинисте у Италији 2018. Шихан је 2019. године био активни учесник мајсторских курсева и концерата виолине Академије Кронберг, где је похађао мајсторске курсеве са Аном Чумаченко и награђен је наградом Ана Чумаченко. Исте године освојио је 2. место на Cooper International Violin Competition у САД. У мају 2021. додељена му је прва награда на China Preliminary Auditions of International Tchaikovsky Competition for Young Musicians.

Шихан је дебитовао 2011. са шест година. Као солиста, радио је са диригентима и музичарима као што су Gemma New, Marco Comin, Lavard Skou-Larsen, Giancarlo Guarino, Cho-Liang Lin, Maxim Vengerov, Friedemann Eichhorn, Guoyong Zhang, Yi Huang, Farncis Kan, Lin Chen и Mengmeng Huang. Наступао је са великим оркестрима као што су Оркестар Кливленда, Државни оркестар Вајмар, Камерни оркестар И Мусици де Монтреал, Камерни солисти Салцбурга, Италијански оркестар Централне Европе, Симфонијски оркестар Макаоа, Симфонијски оркестар Ћингдао и Симфонијски оркестар Кунминг Ние Ер.
Шихан свира на виолини коју му је позајмила Кинеска фондација.

Ванже Жанг, сопран, је председница Universal Artists Foundation, почасна председница Бостонског удружења кинеских музичара, потпредседница Кинеско-српског центра за научну и културну размену.
Сопран Ванже Жанг је призната као једна од најистакнутијих кинеских уметница данашњице у Сједињеним Државама и Кини. Као класична певачица, Ванже је активна на концертима и реситалима широм света.

Оснивач је „X+YZ” камерног ансамбла са виолинистом Чуан Хуаном у оквиру којег ради од 2011. године и „Silk & Wind” дуа са пијанистом Дејаном Синадиновићем са којим сарађује од 2020. године.

Њено искуство у сценској уметности обухвата пет година вокалних студија код светски познатог тенора Хаитао Хеија на Централном музичком конзерваторијуму у Пекингу, где је стекла диплому из области вокалног и оперског извођаштва.
Госпођа Жанг је први кинеска докторанткиња на катедри за соло певање на Факултету музичке уметности у Београду у класи Катарине Јовановић.

Синадин (Дејан Синадиновић), пијаниста, редовни професор Факултета музичке уметности Универзитета уметности у Београду. Преко својих професора Арба Валдме и Елисо Вирсаладзе је на линијама значајних педагошких традиција – са једне стране од Артура Шнабела а са друге – Јакова Зака и Хенриха Нојхауса.
Наступа у престижним европским концертним дворанама. У протеклих десет година је одржао преко сто: Белгија, Швајцарска, Енглеска, Црна Гора, Грчка, Северни Кипар, Данска, Турска, Русија, Румунија) као и у Америци, Канади и Кини. Наступао са пољским филхармонијским ансамблима у Ржешову (Бетовенов први концерт за клавир и оркестар, Шопенов клавирски концерт ф мол) и Вроцлаву (Фантазија за клавир, хор и оркетар са Филхармонијом „Витолд Лутославски”) Симфонијским оркестром Рима (Моцартов Клавирски концерт ц мол КВ491), сарађивао са кварте Нидерхамером) из Беча, и италијанским квартетом Меридиес, као и квартетом солиста у оквиру Малер академије у Базиликати (Брамсов Квинтет, Моцартов Концерт КВ415, Шостаковичев Квинтет и Трио).

Са певачицом Катарином Јовановић основао је Мемнон Дуо. Такође је и оснивач дуа „Silk & Wind” са сопраном Ванже Жанг.
Објавио је три компакт диска за шпанску издавачку кућу KNS Classics а за Anima Records из Париза још дванаест ЦД издања. До 2020. је радио као председник Европске асоцијације клавирских педагога у Србији, оснивач је и уметнички директор Пролећне пијанистичке феште, београдског фестивала на клавиру.

Улазнице по промотивној цени можете купити online, као и у целокупној Gigs Tix продајној мрежи.

 

Scroll to Top