unesco-seeklogo

Светлана Клопан/АУНС + Сана Гарић

Светлана Клопан/АУНС + Сана Гарић

Визуелна уметница Светлана Клопан представиће своје радове уз наступ Сане Гарић у Културној станици Свилара, 13. јануара од 21 час.

Серија радова „Escape“ презентују жељу раслојавања претходно уништене природе. Деградацијом материјала, кроз рђу као мотив, наставља се пројекат који је започет пре две године, у дигиталној форми у виду аларма. Подсетник на деконструкцију, уништење али жеља за постојањем. Циљ је прилагодити се времену, схватити пролазност, али спасити оно познато, оно тренутно, како би се умањио чин распадања. Приказивање трулости као тотем док апстрактни приступ хаоса, динамике, модификације форме позивају на сећање, онога што следи и тренутног, запаженог стања.
Светлана Клопан је рођена 2000. године у Суботици. Завршила Техничку школу „Милева Марић Ајнштајн“ у Новом Саду. Уписала Академију уметности у Новом Саду 2019.

Прву самосталну изложбу је имала 2020. године у кафе галерији Изба, у Новом Саду под називом „Digest“.

Другу самосталну изложбу „Труло“ је реализовала 2021. у галерији Отворени атеље Ф(ОАФ ) у Суботици. Учествовала је у колективној изложби „Графика и цртеж” у Нишу, Павиљону 2021.

Њене фотографије су издате у хрватском часопису Контрапосту у Загребу 2021, под називом „Смеће”. Инсталацију у простору „Најгора верзија“ је изложила у галерији СУЛУВ у склопу заједничке изложбе под називом „Кôд у уметности”.

Учесница је пројекта и заједничке изложбе „Разлике” 2022. која је реализована у Креативном дистрикту Нови Сад. Учествовала је и у 8. Светском бијеналу студентске фотографије са отвореном изложбом током децембра 2021. у СКЦНС Фабрици у Новом Саду.

Излагала је на 48. Палети младих у Ликовној галерији Културног центра Врбаса у мају 2022. Учествовала је у заједничкој изложби одабраних студентских фотографија „Бест оф 2022“ Културни дистрикт, Нови Сад.

Scroll to Top