unesco-seeklogo

YU група

YU група

Наступ YU група у оквиру Дочекa 7531. је распродат!

Улазнице за друге аудио-визуелне догађаје, који ће се 13. јануара одржавати широм града, у оквиру програма Дочек 7531, продају се online, као и у целокупној Gigs Tix продајној мрежи. Набавите улазнице на време и по нижим ценама!

После три деценије у Новом Саду, у акустичном издању и на позоришним даскама — легенде екс-ју рока, YU група на Дочек 7531 долази са unplugged верзијом наступа, у свечаној сали компаније НИС. Након пола века постојања, време је за нешто више од концерта. Видимо се 13. јануара у 20 часова!

YU групу су у јесен 1970. године оформили гитариста и певач Драги Јелић, оргуљаш Миодраг Миве Округић и бубњар Велибор Бока Богдановић. Јелићи су започели каријеру још 1962. године у групи Албатроси. Драги је свирао бас, Жика ритам гитару, њихов брат Раде соло гитару, а бубњеве Владислав Жужек. Током шездесетих Драги и Жика су остварили значајан успех на београдској роцк сцени.

На наступу у земунском клубу „Синагога” 29. новембра 1970. године, диск џокеј Зоран Модли је позвао публику да им одабере име. Прихваћен је предлог младића Мирослава Станивука и од те вечери су YU група.

Седамдесетих постају пионири смислене употребе етно звука у домаћој рок музици, а у том периоду настали су и њихови највећи хитови: „Црни лептир”, „Трка”, „Чудна шума” и „Море”. Сарађивали су са многим домаћим и регионалним уметницима, како на албумима тако и на наступима. Текстове је писала Марина Туцаковић, гости су били Лаза Ристовски (клавијатуре), а пратеће вокале певале су Слађана Милошевић и Беби Дол. Уз њих су свирали Индекси, Драго Млинарец, Корни група, Тиме и Р.М. Точак.

На концертној прослави поводом двадесет другог рођендана групе, окупили су се стари чланови, а добили су и новајлију, гитаристу Петра Јелића. У тој постави у Италији су снимили албум „Рим 1994”. Плоча им је донела радијски хит „Одлазим”.

У јесен 1997. године појавио се занимљив документ, пиратски ЦД на коме је снимак концерта YU групе са самог почетка каријере, из земунске Синагоге. Тих година чешће су наступали у иностранству него на домаћем терену. Иако већ и званично у пензији Драги и Жика су после дуге паузе, крајем 2004. године, снимили ЦД „Дуго знамо се”. Текстове су уз Петра написали Беби Дол, Дуда Баћино и Звонко Ђукић (Ван Гог).

Браћа Јелић су возили Harley Davidson моторе, а том приликом су урадили документарну серију „Old Dixie Highway”.

Поводом 45 година рада су снимили албум „Ево стојим ту” на коме је бубњеве свирао Игор Малешевић. Жика је отпевао теме „А банки је 7” и „Жао ми је што нисам твој”, а за њих је, први пут у каријери, урадио музику. Свирао је и pedal steel гитару. Текстове су писали Бора Ђорђевић, Никола Чутурило, Петар Јелић и Боб Јанковић.

YU група је вредну посвету од Дисциплине кичме добила у обради песме „Чудна шума” објављеној на плочи „Сви за мном!”

Фебруара 2016. године су одликовани сребрном медаљом „за изузетне заслуге у култури, сегмент рокенрол”.

Улазнице по промотивној цени можете купити online, као и у целокупној Gigs Tix продајној мрежи.

Подршку програму Дочек пружио је НИС.

 

Scroll to Top