unesco-seeklogo

Гимназија „Лаза Костић“

Гимназија „Лаза Костић“

Позната „Лазина гимназија“ најмлађа је гимназија у Србији. Од 2000. године гимназија добија данашњи назив, а у ранијем периоду на њеном месту биле су смештене Основна школа „Јожеф Атила“ и Саобраћајна школа. Дан школе је 12. фебруара – рођендан великог српског романтичара Лазе Костића.

Гимназија „Лаза Костић“ је општег типа, са програмима најближим класичним гимназијама. Оно по чему је ова школа посебна јесте позориште које је на школском нивоу водеће у земљи, а о томе сведоче бројне награде и признања на разним фестивалима. Позоришна трупа је стигла и до Москве где је учествовала на смотри „Словенска зора“ са представом „Клаустрофобична комедија“. Можда најважније што ово позориште носи са собом јесте чињеница да су многи ученици и ученице који су играли у школским представама нашли касније свој пут у професионалним позориштима.

Они #širesevdah у целом свету више од две деценије – сада већ светски познати састав Divanhana доноси нам спој севдаха и науке којим су успели да сетну севдалинку претворе у поп, џез, али и толике друге жанрове. Наступиће 13. јануара у позоришту Гимназије „Лаза Костић“ и у Европску престоницу културе донети разноликост која је сада већ традиционално заступљена на Дочеку.

Scroll to Top