unesco-seeklogo

Дочек 2019: Нови Сад омладинска престоница културе

Дочек 2019: Нови Сад омладинска престоница културе

Нови Сад је ушао у 2019. годину као Омладинска престонице Европе. Дочек организован на пет локација у центру града био је у знаку младих.

Сарађујући са европским и регионалним звездама, млади Новог Сада су представили својим суграђанима и многобројним туристима јединствен концепт повезивања популарне са елементима елитне културе.

 

Изглед бине на Тргу слободе који је својим естетиком обележио стогодишњицу Баухауса, а за који су били задужени млади стручњаци Факултета техничких наука, као и Академије уметности у Новом Саду, уз препуни трг, послали су у свет нову разгледницу Новог Сада као Омладинске престонице Европе и будуће Европске престонице културе.

После Мањификових хитова који су обележили последњу деценију српске кинематографије у последњој деценији, на централном тргу, др Неле Карајлић је са младим новосадским уметницима приредио несвакидашњи наступ.

Препознатљиве хитове који су обележили музичку сцену екс Југославије, усклађене са талентованом новосадском оперском певачицом Радославом Воргић Журжован, гудачким квартетом Цамерата Ацадемица и академским хором „Соња Маринковић“, учинили су овај наступ надреално другачијим и за памћење.

Светски хитмејкери, ди џеј двојац Филатов и Карас, дали су посебну чар новогодишњој ноћи електронским музиком и тиме употпунили разноврсност музичких жанрова у оквиру Дочека.

 

doček 2020

 

Својом магијом, београдски састав, Irie FM доказао је зашто су једни од најбољих у региону и међу млађим генерацијама. Они су направили одличну увертиру за 2019. добро познатим песмама, а наравно, највеће одушевљење изазвала је песма „Клизиш“. Пре њих, Трг републике покренули су млади кантаутори Анита Шуњић, Бојан Алексић (Чавез), Марко Бабовић и Ведран Иворек, финалисти ТАКТ фестивала – акустичног композиторског такмичења одржаног у организацији Асоцијације Културанова.

Сјајну атмосферу дневне журке зачинио је џез! Пољски уметник Пјотр Дамасјевич, наступио је у културној станици Свилара са новосадском трупом Лудифицо и одушевио присутне. Џез перформанс „Сусрет“ кроз плес, акробацију, комедију и жонглирање пренео је поруку која је императив за Нови Сад – значај различитости и дељења. Печат читавом програму у културној станици Свилара дали су и ди џеј Дуб Дуба, Јазз комбинат и Батерија Самбанса.

 

ledena šuma doček 2019

 

Највеселије преподне било је свакако у бајковитом Дунавском парку! Стотине најмлађих Новосађана први су дочекали 2019. у чаробној Леденој шуми, одбројавајући уз песме хора „Звончићи“. Журка се наставила поп роцк концертом који је приредио „Креативни М кутак“, који је и родитеље навео на ђускање. Маскирана поворка предвођена штулашима Креативног погона обукла је Дунавску улицу у посебно новогодишње рухо, а одлично интересовање код најмлађих изазвала је и представа „Јако лако пође наопако“ позоришне трупе Враголани. Ненадмашни Хаос аниматори, као и обично, приредили су клинцима незабораван провод, па је тако цео Дунавски парк био сјајна сцена за најлуђу новогодишњу журку за најмлађе! Програм за децу употпунио је мјузикл „Бах језди на камили“ који је одржан у културној станици Еђшег, а поподневни сати 31. децембра били су такође резервисани за задовољне дечје осмехе.

Јединствен концепт Дочека на пет локација показао је зашто је Нови Сад тако посебан да је понео титуле Омладинске престонице Европе и Европске престонице културе, а у оквиру 2019. године додатно ће показати зашто је оличење интеркултуралности и поштовања различитости!

Scroll to Top