unesco-seeklogo

2024/7532.

Sedmi Doček u organizaciji Novog Sada – Evropske prestonice kulture ostao je veran u Evropi jedinstvenom konceptu proslave Nove godine. Dva datuma i dva kalendara, dve večeri, dva programska koncepta, na gotovo 40 lokacija i uz više od 50 sati programa, i ove godine privukli su pažnju Novosađana i posetilaca grada. Ono po čemu se poslednja proslava u tekućoj godini razlikovala od prethodnih, jeste odluka da Novi Sad u novu godinu uđe bez vatrometa, koji su zamenili specijalni efekti, a koji su, prema mišljenju posetilaca u anketi nezavisnih evaluatora, bolje usklađeni sa imidžom Novog Sada kao Evropske prestonice kulture.

Doček 2024. iznenadio je prisutne nezaboravnim audio-vizuelnim programom, Tesla – svetlosnom galerijom u Podgrađu i na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Inspirisani Teslinim privatnim životom, umetnici Monika Bilbija Ponjavić, Miloš Martinov, Tijana Jevrić, Ivana Janošev i holandski artisti Alex Prooper i Simone van Dam, uz studentkinju Milicu Blešić sa Akademije umetnosti i Jovanu Dugonjić sa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, kroz igru svetla i zvuka, interaktivne audio-vizuelne umetničke instalacije, stvorili su potpuno novi ambijent baroknog dragulja Novog Sada.

Čuveni sat na Petrovaradinskoj tvrđavi je po prvi put u istoriji bio osvetljen umetničkim projekcijama i proširenom realnošću. Na taj način obeležje grada, staro tri veka, povezano je sa Nikolom Teslom, prvim počasnim građaninom Novog Sada zahvaljujući kome je u prošlosti Srpska Atina bio jedan od prvih osvetljenih gradova Evrope, a danas ponosni nosilac titule UNESCO kreativni grad u oblasti novomedijskih umetnosti.

Na tri scene u Podgrađu nastupili su Buč Kesidi, Ljubičice, Kiril Džajkovski i TK Wonder, ABBA RING, Elemental, Partibrejkers, di-džejevi Frenk Rože i Dejan Milićević.

U atmosferi žanrovske raznolikosti muzičkog programa i vizuelne umetnosti, na gotovo 40 lokacija u gradu, Novi Sad je obeležio Doček 7532. godine, okupivši značajne umetnike domaće i svetske scene, kao i mnogobrojne posetioce.

Harfistkinja svetskog renomea, Ketrin Finč, svojim virtuoznim izvođenjem očarala je prisutne u Gradskoj kući, dok se čuveni, nagrađivani harmonikaš Rišar Galijano, predstavivši publici u Gradskoj koncertnoj dvorani i svojim izvođenjem potvrdio zbog čega važi za muzičara koji je promenio istoriju harmonike. Elektro-pop četvorka iz Liverpula, Ladytron, uzdrmala je Pozorište mladih svojim ritmovima, dok je istovremeno Novosadski Big bend uz goste stvorio pravu muzičku čaroliju u Srpskom narodnom pozorištu, donoseći nam muzičke klasike iz jugoslovenskih i svetskih filmova.

I ove godine Doček je bio malo putovanje kroz grad, nudeći nam nezaboravnu kombinaciju muzičkih pravaca i izvođača. Portugalska fado diva Žizel Žoao zauzela je Sinagogu svojim glasom, dok su Flamingods-i očarali publiku Kulturnog centara. Simfonijski orkestar Republike Srpske, zajedno sa bendom SOPOT i specijalnim gostom Markom Louisom, stvorio je nezaboravan ambijent u Srpskom narodnom pozorištu, dok je u Novosadskom pozorišti nastupio jedan od najpopularnijih hip hop sastava u regionu TBF. Dašak tradicije na Doček su doneli Braća Teofilović, Akademski hor Collegium Musicum, Neda Nikolić trio uz gošću Danijelu Veselinović, u kulturnim stanicama u okolini Novog Sada. Kulturne stanice su ugostile i džez divu Lenu Kovačević, zatim omiljenog pop pevača svih generacija Željka Vasića, kao i popularnu pop-rok grupu Neverne bebe.

Islandman, turski muzički trio, nastupio je u Radničkom domu, dok su Kanda, Kodža i Nebojša oduševili publiku u sali NIS-a. Obnovljeni Distrikt bio je centar elektro zvuka uz di-džejeve Metjua Džonsona i Marka Nastića, sa kojima su binu delili Runy i 2Much, ali je okupio i mlade izvođače domaće scene koji su u saradnji sa platformom Serbia Creates doneli savremene note u objekat Proizvodnja. Uživali smo u nastupima umetnice Zhive, bendova Keni nije mrtav i KOIKOI, kao i zajedničkom nastupu repera Rouzija i Jowama.

Scroll to Top