unesco-seeklogo

2020/7528.

Novi Sad ušao je u novu 2020. godinu u okviru jedinstvenog koncepta Dočeka u Evropi, kao grad koji je sve bliži tituli Evropske prestonice kulture i iza kog je godina titule Omladinske prestonice Evrope.

Grad koji je podigao kapacitete kulturnog stvaralaštva, spajajući vizuelnu umetnost i muziku domaćih i svetskih izvođača za Doček izabrali su i brojni turisti koji su stigli najviše iz zemalja regiona, pa čak i iz Evrope, Kine, Amerike.

Bajaga i instruktori proslavili su 35 godina karijere, a na Dočeku 2020 legendarne pesme izvedene su u novom aranžmanu s obzirom na to da su nastupili sa novosadskim gudačkim kvartetom i horom.

Pre njih nastupili su beogradski sastav Artan Lili, prvi dobitnici nagrade „Milan Mladenović“, koje je novosadska publika više puta dočekala sa oduševljenjem, a ovog puta Novi Sad imao je privilegiju da prvi uživo čuje pet novih pesama koje je noise-pop sastav izdao poslednje nedelje 2019. godine.

Kombinaciju moderne elektro muzike i tradicionalnog zvuka orijenta doneo je muzički producent i di-džej Mahmut Orhan u prvim satima 2020. godine, čiji su hitovi nedeljama bili na svetskim top listama.

Uz događaje na 50 lokacija širom grada, 200 umetnika iz 10 zemalja i kapacitete lokalnog kreativnog stvaralaštva, Novi Sad je u okviru Dočeka 7528 pokazao je da je sve spremniji za titulu Evropske prestonice kulture.

Treću godinu za redom Doček je ponovo Novi Sad učinio jedinstvenim, ne samo u zemlji, već i u regionu, pa čak i Evropi, slaveći dve Nove godine, dva kalendara, dva računanja vremena, dva pisma. Zbog toga je i ugostio veliki broj turista, a neki od njih došli su zbog Dočeka čak iz Francuske.

Na Dočeku 7528. nastupili su mnogobrojni umetnici u prostorima širom grada: Božo Vrećo, Bebi Dol, Irkutska filharmonija, Let 3, Ana Stanić, i mnogi drugi.

Imam prijatelja koji je iz Novog Sada i koji mi je pričao da moram da dođem da vidim sve ovo. Odlična mi je ideja da u jednoj večeri postoji toliko različitih događaja. Dopada mi se što su različiti muzički žanrovi, različita mesta u gradu za otkrivanje rekao je Sedrik Bjenveni.

Svi kapaciteti bili su popunjeni, a za neke događaje ulaznice su bile rasprodate još u decembru, pre svih koncert Boža Vreća i novosadskog orkestra Camerata Academica u Sinagogi.

Prekrasan je osećaj kada dolazite da održite koncert koji je rasprodat tako brzo i videti sve te ljudi koji su došli da uživaju u vašem glasu, u nečem što nije tipično i komercijalno. Meni je koncept Dočeka genijalan, samim tim da muzika živi, da grad progovara pjesmom, da je sve manje mržnje, nesuglasja, bunta. Hajde da kažemo da je ovo bunt za nešto dobro rekao je Božo Vrećo.

Doček 7528 je kroz spajanje vizuelne umetnosti i muzike koncerte pretvorio poseban jedinstveni audio-vizuelni doživljaj. Samo zbog Dočeka u Novi Sad pristigli su i renomirani umetnici poput Izvanrednog Boba koji je bio zadužen za vizuelni identitet u Sinagogi, meksički umetnik ABDH čija je interaktivna postavka bila u Svilari, kao i TKV koja je u centru grada oslikala mural. Pored njih za scenski dizajn zaduženi su bili i Milica Stojšić, PDP konferencija, Dragana Vilotić, Vladimir Samardžić, Kristina Kovačević, kao i studenti sa Fakulteta tehničkih nauka i Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Scroll to Top