unesco-seeklogo

2019/7527.

Novi Sad je ušao u 2019. godinu kao Omladinska prestonice Evrope. Doček organizovan na pet lokacija u centru grada bio je u znaku mladih. Sarađujući sa evropskim i regionalnim zvezdama, mladi Novog Sada su predstavili svojim sugrađanima i mnogobrojnim turistima jedinstven koncept povezivanja popularne sa elementima elitne kulture.

Izgled bine na Trgu slobode koji je svojim estetikom obeležio stogodišnjicu Bauhausa, a za koji su bili zaduženi mladi stručnjaci Fakulteta tehničkih nauka, kao i Akademije umetnosti u Novom Sadu, uz prepuni trg, poslali su u svet novu razglednicu Novog Sada kao Omladinske prestonice Evrope i buduće Evropske prestonice kulture.

Posle Manjifikovih hitova koji su obeležili poslednju deceniju srpske kinematografije u poslednjoj deceniji, na centralnom trgu, dr Nele Karajlić je sa mladim novosadskim umetnicima priredio nesvakidašnji nastup. Prepoznatljive hitove koji su obeležili muzičku scenu eks Jugoslavije, usklađene sa talentovanom novosadskom operskom pevačicom Radoslavom Vorgić Žuržovan, gudačkim kvartetom Camerata Academica i akademskim horom „Sonja Marinković“, učinili su ovaj nastup nadrealno drugačijim i za pamćenje.

Doček u Novom Sadu je potvrdio uverenje da je „različitost naša snaga”. I dok je Nova godina 31. decembra dočekana samo u centru, na otvorenom, tokom celog dana, jučerašnji Doček 7527. proslavljao se
samo uveče, u zatvorenim prostorima, gde se tražila karta više na gotovo 50 lokacija širom grada.

Na neočekivanim lokacijama, na Dočeku 7527. nastupili su Robi Lakatoš, Lena Kovaćević, Sanja Ilić i Balkanika, Atomsko sklonište, Ritam nereda, Bitipatibi i mnogi drugi.

Novi Sad je tokom večeri ugostio poznate evropske umetnike različitih muzičkih žanrova i poznate domaće umetnike, pa je tako klasična i duhovna muzika, rok, elektronska, pop, pank, rege i hip hop muzika obeležila proslavu još jednog Dočeka u gradu 13. januara i opravdavajući epitet jedinstvenog koncepta po kome je Novi Sad poznat.

Scroll to Top