unesco-seeklogo

Дочек 7529: Десет сати програма за новогодишњу ноћ 13. јануара

Дочек 7529: Десет сати програма за новогодишњу ноћ 13. јануара

Више од десет сати онлајн програма музичке, визуелне и извођачке уметности из 14 новосадских простора за културу, међу којима су прва Градска концертна дворана, Фабрика, Складиште, Биро и Челичана на Великом Лиману, Новосадско позориште и мрежа културних станица, и уз учешће готово 100 уметника, биће представљени публици 13. јануара у оквиру програмског лука пројекта Нови Сад – Европска престоница културе, Дочек 7529.

Програм ће бити доступан путем платформе visitns.rs, те путем одабраних телевизијских канала, и представиће широку лепезу извођача: од Стефана Миленковића са камерним оркестром Камерата Академика, преко рок икона, Електричног оргазма, и нових инди хероја, бенда „Буч Кесиди“, све до аутентичних извођача новосадске уметничке сцене, као што су Агота Виткаи Кучера, Лана Зорјан и бројни други.

Аутентичне две „Зиме“, Пјацолина и Вивалдијева, Синдингова „Свита“ у барокном стилу, која се ретко чује и изводи, „Боемска рапсодија“ култног састава Квин, Гершвинова „Три прелида”, сегмент балета „Крцко Орашчић“ – „Pas de Deux“, као и „Полонеза“ Хенрика Вијењавског, у фантастичној изведби Стефана Миленковића и Камерате aкадамике, нумере су које ће бити емитоване из прве новосадске Градске концертне дворане, чиме ће бити означен њен почетак рада.

Миленковићу ће се у две нумере придружити и Васил Хаџиманов, са песмама „Преко брда, преко брега“ и „The Christmas song“. Овај концерт публика ће моћи да погледа од 20 сати на платформи visitns.rs, као и на Другом програму Радио – телевизије Србије.

„Када сам кренуо да размишљам о репертоару, имао сам у виду да је Нова година, и да програм треба да буде свечан, али и забаван. Шта је оно што би ми привукло пажњу, да сам код куће и да слушам концерт? Исто тако, морао сам да размишљам о концепту старог и новог – нова Градска концертна дворана, у граду са тако богатом културном историјом. Тако се наметнуо еклектичан програм. Чак два аранжмана су направљена само за ову прилику, тако да мислим да је спој оваквог програма, Камерате и Васила, феноменалан“, каже виолиниста Стефан Миленковић.

Васил Хаџиманов рекао је да се изузетно обрадовао када га је Стефан Миленковић позвао да гостује на новогодишњем концерту, те да се нада да ће публика волети изведбу „The Christmas song“ и „Преко брда, преко брега“.

„Стефан се досетио да бих ја био добар додатак целој овој причи, и хвала му на томе. С обзиром на то да је ипак повод Нова година и празнично расположење, мислим да су ове две песме биле одличан избор. Једна наша, а друга страна, свакако су обе класици, а направили смо и фине и другачије аранжмане за ову прилику”, додаје Хаџиманов.

Програм Дочека 7529, почеће у 15.30 опером за децу „Снежана“ удружења уметника „Високо Ц“, а већ од 16 сати публика ће слушати „Chamber“ ансамбл. Концерт хора „Свети Стефан Дечански“ и гудачког оркестра „Орфелин“ уз солисткињу Радославу Воргић Журжован, почеће у 16.40, а одмах после, у 17.35 публика ће уживати у концерту „Бетовену у част“, на ком ће наступити сопранисткиња Агота Виткаи Кучера и пијанисткиња Јелена Симоновић Ковачевић.

У 18.55 сати, представиће се млада виолинисткиња Лана Зорјан, а након ње, у 20 сати почеће концерт Стефана Миленковића, оркестра Камерата академика и Васила Хаџиманова. Љубитељи џеза, од 21.10 сати, пратиће програм бенда „Џезва & Џезвица“, док ће наступ репера Surreal-а почети у 22.20 сата.

Електрични оргазам наступиће од 23.10 сати, а у Нову годину по јулијанском календару увешће нас Буч Кесиди. Сат након поноћи резервисан је за Марка Веселиновића ака Kick Kong. Дочек 7529. увеличаће и новосадска кореографкиња Сташа Кукић, која ће наступити са балетским играчем Иваном Салонским. Гледаоци Новосадске телевизије такође ће моћи да уживају у делу програма Дочека 13. јануара од 15.30 часова.

Нови Сад ће током једне вечери угостити значајна имена разноликих музичких праваца и познате домаће уметнике, те ће тако класична и духовна музика, рок, џез, реп, хип хоп, употпунити прославу четвртог Дочека у граду и оправдати епитет јединственог концепта по ком је Нови Сад препознатљив.

Детаљне информације програма и сатнице, можете погледати на платформи visitns.rs.

 

Фото: Јелена Ивановић

Scroll to Top