unesco-seeklogo

„Зенитеум :: 2022” отвара годину титуле Европске престонице културе

„Зенитеум :: 2022” отвара годину титуле Европске престонице културе

Нови Сад увелико одбројава дане када ће постати Европска престоница културе и то као први град који је понео ту престижну титулу испред земље кандидата за ЕУ, а сада је представљен и већи део програма који ће у години титуле бити распоређен у осам програмских лукова.

Поред тога што је већи део пројеката који ће бити реализовани у години титуле сада доступан свима на нашем сајту у секцији програмНовосађани и Новосађанке, али и сви посетиоци тог града, могу да се упознају са програмима широм града, који ће Нови Сад ставити у центар европског културног живота наредне године.

Година титуле Европске престонице културе у Новом Саду почиње програмским луком „Дочек”, чији је врхунац свечано отварање 13. јануара 2022. године које ће обележити мултимедијална представа „Зенитеум :: 2022”, редитеља Драгана Живадинова, на једном од главних градских булевара, испред Бановине, која ће кроз уметност славити велика имена српске науке – Милеву Марић Анштајн и Милутина Миланковића.

Свечано отварање обележиће и велика несвакидашња изложба „Време и васељена” у холу Студија М, као и изложбе, концерти и перформанси на више од 50 локација у граду, који ће почети већ 12. јануара, а планирани су и за 13, 14 и 15. јануар. Претходно ће већ 31. децембра бити изведена представа „Тесла изуметник” Српског народног позоришта на Тргу слободе, одакле ће кренути и поворка у оквиру фестивала светла „Тесла – светлосна галерија” све до Подграђа Петроварадинске тврђаве 31. децембра и 1. јануара, где ће бити у бројни концерти.

Програмски лук „Сеобе”, који почиње на Дан града Новог Сада, 1. фебруара и траје до 20. марта 2022. године, отвара опера Српског народног позоришта „Владимир и Косара”, савременог српског композитора Стевана Дивјаковића, две велике изложбе које први пут на јединствен начин причају причу о историји Новог Сада – једна у изведби Музеја Града Новог Сада и друга у Музеју Војводине уз многобројне кустосе. Овај програмски лук обухватиће и јединствен павиљон књижевности „Сеобе душа” на Новосадском сајму уз изложбе, сценско читање књига, представе, концерте, као и циркуски уметнички перформанс, као и бројне друге програме.

Будућност Европе” програмски лук у трајању од 20. марта до 15. маја 2022. године, који обухвата програме од деце и младих и за децу и младе, међу бројним садржајима представиће чак четири позоришна фестивала у оквиру којих ће млади имати прилике да раде са позоришним трупама из готово 20 земаља, док ће за најмлађе кроз програм „Бајке будућности” бити испричано чак 40 прича, са завршницом „Гуливерова путовања” на отвореном у изведби Позоришта младих. „Будућност Европе“ обухватиће и „Омладински кантауторски фестивал” у Градској концертној дворани, Фестивал уличне уметности Groovin у Креативном дистрикту, изложбу и дебату „Отићи или остати?” на Субином платоу, у Лиманском парку и друге програме.

Женско стваралаштво слави и промовише програмски лук „Хероине” од 16. маја до 12. јуна 2022. године, где се, између осталог, издваја јединствени мултимедијални програм „Милева” због ког се реновира Музеј града Новог Сада, уметнички фестивал „Вила” на Фрушкој Гори, у бањи Врдник, међународни пројекат „Наслеђе покрета за ослобађање жена” у Архиву Војводине, потом „Аутономни женски фестивал” у Музеју савремене уметности Војводине, бројне изложбе као што су „Колекција Јованке Броз” у Галерији Матице српске, „Из женског угла” удружења „Чешка беседа” у Сремским Карловцима, „Хероине Спомен-збирке Павла Бељанског”, као и „Нулта толеранција према насиљу над женама – Светско бијенале студентског плаката” Академије уметности у Новом Саду, у Културној станици Свилара и друге садржаје.

Програмски лук „Тврђава мира”, од 17. јуна до 17. јула 2022. године, затвориће премијера филма „Либерта – рађање града“ прва филмско-епска сага о Новом Саду. Претходно ће у оквиру тог програмског лука бити реализована Изложба графичких новела о Новосадској рацији, организације Terraforming, на Кеју жртава рација, потом изложба „Медијски лавиринт” Новосадске новинарске школе“ на Тргу слободе, Европски дани јеврејске културе у Синагоги и Српском народном позоришту, „Бетовен маратон” Београдске филхармоније уз Дортмундску филхармонију и Словачки филхармонијски хор, када ће први пут у Европи у једном дану бити изведено девет симфонија, такође и „Бах маратон”, као и перформанс „Биомост” галерије „Шок задруга” на Варадинском мосту који ће нам представити остатке новосадских срушених мостова.

Дунавско море”, програмски лук који траје од 22. јула до 21. августа 2022. године, који се кроз културу и уметност бави екологијом и културним наслеђем Дунава, обухватиће изложбу „Екотисак“, Центра за промоцију науке, на новосадским плажама и у Студенском кампусу Универзитета у Новом Саду, пројекцију филма „Дунавско море и активизам кроз екран” Удружења за видео уметност „Видеомедеја“ у Културној станици Еђшег, потом изложбу „Изван центра“ галерије „Бел Арт” у местима надомак Новог Сада, као и концерте „На лепом плавом Дунаву” Удружења „Живот као инспирација”, који ће бити одржани дуж обале Дунава, али и бројне друге садржаје.

predstavljen program

Калеидоскоп културе”, програмски лук који се већ континуирано четири године уназад реализује, током 2022. године биће одржан од 1. септембра до 7. октобра, а представиће програме као што су опера Српског народног позоришта „Кармен” на простору Великог Лимана, Бијенале сценског дизајна у сарадњи са Прашким квадријеналом у Креативном дистрикту, изложбу „Сава Шумановић и европски реализми између два свестка рата” Спомен-збирке Павла Бељанског, Фестивал камерне музике Новосадског дувачког квинтета у Иригу, Сремским Карловцима и Културној станици Лиман, својеврсни „СЛЕТ – Алтернативна историја Европе” Позоришта младих на отвореном, „Design Week Нови Сад” на СПЕНС-у, „Ноћ књижевности” у Подграђу Петроварадинске тврђаве, као и традиционални Корзо на Булевару Михајла Пупина, али и друге садржаје.

Програмски лук који се бави алтернативним покретима у култури, „Друга? Европа”, од 8. октобра до 27. новембра 2022. године, доноси програме као што су изложба „Урош Предић за све“ у Галерији Матице српске, на којој је један од партнера Тифолошки музеј из Загреба, мјузикл „Мој глас путује” у културним станицама и центрима надомак града, јединствен позоришни фестивал језичких мањина света „Sinergy” у Новосадском позоришту, филмски фестивал „Мерлинка – фестивал ЛГБТ филмова и културе” Регионалног инфо центра, изложбу стрипа „Од Невена до Бетмена”, као и „Новосадски стрип викенд” у Креативном дистрикту, где ће бити одржана и мултимедијална изложба „Суба: Нови Сад” Удружења за промоцију савремене уметничке музике „Нове уши“, затим још једна мултимедијална изложба „Ромски уметнички форум”, Интеркултуралног театра III/40, у Културној станици Свилара и друге програме.

Током читаве 2022. године Нови Сад ће се као Европска престоница културе представити кроз више од 1500 културних догађаја, уз учешће око 4000 локалних, националних и интернационалних уметника, а детаљан програм можете пронаћи на линку.

Scroll to Top