unesco-seeklogo

Програм, сатнице, мапа и детаљи прославе Нове године у Подграђу

Програм, сатнице, мапа и детаљи прославе Нове године у Подграђу

Нови Сад као Европска престоница културе дочекује нову 2022. годину уз несвакидашњи уметнички и продукцијски програм који ће осветлити барокни амбијент Подграђа Петроварадинске тврђаве.

У односу на претходне године, Нови Сад прави искорак и када је у питању сама локација Дочека. Новосађани и њихови гости ће 31. децембра у 20 часова и 22 минута имати прилику да погледају део представе „Тесла, изуметник” редитеља Небојше Брадића, у извођењу ансамбла Драме Српског народног позоришта код Варадинског моста тзв. „Дуга”, након чега ће публика бити позвана да у свечаној поворци пређе мост до Тесла – светлосне галерије која ће се налазити у Подграђу, где ће се наставити прича о човеку који је осветлио читав свет.

Дочек 2022. у Новом Саду:

Теслину светлосну галерију отвориће прича о Теслином животу. О његовом односу према свету и достигнућима испричаће је на јединствен начин, кроз савремене уметничке изразе и технологије, бугарски мултумедијални уметник др Петко Танчев, италијански уметник др Алберто Новело, хрватски уметник Иван Марушић Клиф, кореографкиња Сташа Кукић, композитор Мирослав Новаков, студенти сценског дизајна са Факултета техничких наука у Новом Саду, као и координаторка пројекта др Милица Стојшић.

Након отварања, кроз читаво Подграђе до Београдске капије, публика ће моћи да открије и друге садржаје као што су ласерски перформанс италијанског уметника Алберта Новела See the Sound and Hear the light на Тргу Проте Михалџића који ће почети у 23 часа и 15 минута, док ће на самом улазу у Трг бити постављена интерактивна инсталација хрватског ументника Ивана Марушића Клифа Kinetic Rescanning у оквиру које ће публика моћи да истражи интеракцију свог покрета са звуком и сликом. Код саме Београдске капије у тунелу налазиће се рад свршених студената сценског дизајна са Факултета техничких наука – „СветЛОСТ” који се бави светлошћу као животном енергијом, али и феноменом светлосног загађења.

Такође, публика ће на неколико бина у Подграђу уживати у музичким наступима, па ће тако ди-џеј Dark Angel наступити у 22 сата на главној бини испред Београдске капије, а након ње и Noise Destruction на истом месту у 23 часа и 15 минута. Такође, на великој сцени смештеној на Тргу Проте Михалџића од 22 сата публика ће слушати Elektro Guzzi, а од 23.45 Nipplepeople. На малој сцени у Штросмајеровој улици наступиће Канда Коџа и Небојша док ће у 23.30 свој концерт почети Ђорђе Миљеновић.

МАПА: www.docekns.rs/mapa/

mapa događaja na podgrađu

Посетиоце у поноћ очекује ватромет који ће бити синхронизован са видео-пројекцијама, расветом и ласерима и то на две локације – код Београдске капије, као и на једној од тераса Петроварадинске тврђаве, за Новосађане који поноћни спектакл прате са новосадске стране.

laseri iznad mosta Duga

Прича о Тесли и његовим идејама, започета представом, па настављена кроз отварање Теслине светлосне галерије, а слављена кроз уметничке радове и сценски дизајн за уметничке догађаје, завршава се 1. јануара на Кеју жртава рације уз ласерски перформанс „Трзај у крајолику” аутора Ивана Марушића Клифа и др Алберта Новела који ће публика гледати од 17 сати.

Прво вече у 2022. години, на главној сцени испред Београдске капије од 21 сат наступиће београдска супергрупа Минилинија, док ће публика од 23 сата слушати бечки двојац Kruder i Dorfmeister, који долазе уз подршку Аустријског културног форума.

Партнер Теслине светлосне галерије је компанија НИС.

Поводом реализације програма у оквиру Дочека 2022 године, привремено ће бити измењен режим саобраћаја.

До 1. јануара, до 17 сати, биће затворен саобраћај у делу Булевара Михајла Пупина од раскрснице Соње Маринковић и Иве Лоле Рибара до дела на обе траке на Тргу незнаног јунака. У истом периоду биће затворен саобраћај на Варадинском мосту.

Такође, саобраћај је затворен до недеље, 2. јануара, до 20 часова, у Подграђу Петроварадинске тврђаве од улаза у Београдску улицу до скретања на Петроварадинску тврђаву иза Београдске капије, у делу улице Проте Михалџића од раскрснице са улицом Трг владике Николаја,  а затворен је и улаз у Штросмајерову улицу од раскрснице са улицом Трг владике Николаја. Паркинг на Тргу Проте Михалџића биће затворен до недеље, 2. јануара до 8 часова ујутру.

Улаз на програме 31. децембра и 1. јануара је слободан, а за посетиоце ће у Подграђу локални новосадски угоститељи обезбедити пунктове са пићем и храном. Такође, биће обезбеђени и мобилни тоалети.

Метеоролози за петак, 31. децембар и суботу 1. јануара прогнозирају ведро време.

Препорука епидемиолога јесте да се носе маске и да се држи дистанца.

Због затворених улица, свим посетиоцима који долазе сопственим превозом се препоручује да паркирају своје аутомобиле на паркинг местима на градској страни, пре моста Дуга или у Петроварадину.

 

Више информација о Дочеку можете пронаћи на нашем сајту.

Scroll to Top