unesco-seeklogo

Загревање: Наступи новосадских бендова на отвореном 12. јануара широм града

Загревање: Наступи новосадских бендова на отвореном 12. јануара широм града

Остало је само два дана до момента када ће Нови Сад засијати као Европска престоница културе и то у оквиру програмског лука Дочек, са којим су Новосађани и њихови гости запловили у годину титуле. Као јединствена прослава у Европи, Дочек спаја две уметности, два писма, две нове године, два дана, два рачунања времена, па ће тако Дочек 7530 донети својеврсну прославу која помера границе.

Као увод у еуфоричну атмосферу свечаног отварања, али и свих догађаја који су планирани за Дочек 7530, на неколико локација у центру града 12. јануара биће одржан Фестивал у јавним просторима – Warm up, у организацији уметничке асоцијације Inbox, са богатим музичким програмом у ком учествују искључиво новосадски бендови, представљајући тако градску музичку сцену.

warm up„Загревање” уз 12 концерата на шест локација

Новосађани и њихови гости имаће прилику да слушају 12 концерата на шест локација од 17 и 18 сати. Први на реду, 12. јануара од 17 сати наступиће новосадски бенд Гифт код Рибље пијаце (Шпајз салаша 137), а у исто време публика ће слушати и састав Лове Хунтерс у пролазу код Булевар Books-a и ДДОР-а, као и квартет Драгон’с Фуел у Хотелу Војводина. У пролазу тржног центра New Nork, у Поштанској улици, наступиће панк рок бенд Збогом Брус Ли, док ће бенд Killo Killo Банда Новосађани пратити у подземном пролазу код Поште. Концерт састава Atheist Rap почеће у 17 сати у Змај Јовиној улици (код Теленора).

Новосадски бенд ЈАЛ (Јосип А Лисац) свој наступ почеће у 18 сати на Рибљој пијаци (Шпајз салаша 137), док ће УВ бенд наступити у пролазу код Булевар Books-a и ДДОР-а. Хотел Војводина резервисан је, такође, за Шинобусе, док ће Стефан и акустични гадови наступити код тржног центра New Nork, у пролазу из Поштанске штедионице. Публика ће од 18 сати слушати и КЛО кло у подземном пролазу код Поште, док ће Плави птичић насупити у Змај Јовиној улици (код Теленора).

People of My City од 12. јануара у СУЛУВ-у

Дан пред свечано отварање, 12. јануар, обележиће и изложба „People of My City” литванске фотографкиње Рамоне Пигагајте која ће бити отворена у 19 сати у галерији СУЛУВ. Ова уметница, која тренутно живи и ради у Немачкој, кроз изложбу се враћа у своје детињство и у родни град Варену, где је фотографисала суграђане и странце. Изложба је настала у сарадњи Каунаса – Европске престонице културе и галерије Каунас.

Централни догађај свечаног отварања Европске престонице културе заказан је за 13. јануар, када ће у 20 сати и 22 минута бити изведена представа свечаног отварања „Зенитеум :: 2022” редитеља Драгана Живадинова, на једном од главних градских булевара, испред Бановине, која ће кроз уметност славити велика имена српске науке – Милеву Марић Анштајн и Милутина Миланковића. Пренос свечаног отварања ће бити емитован уживо на другом програму Радио-телевизије Србије и првом програму Радио-телевизије Војводине, као и на званичним сајтовима Дочека и Фондације Нови Сад – Европска престоница културе.

https://www.youtube.com/watch?v=sl1c3pGDF_E

Свечано отварање обележиће и велика несвакидашња изложба „Време и васељена” у холу Студија М од 18 сати, као и изложбе, концерти и перформанси на неколико локација у граду.

Церемонија проглашења Новог Сада културном престоницом биће одржана у Српском народном позоришту, а гледаоци ће моћи да је прате искључиво путем малих екрана, у директном преносу на другом програму Радио-телевизије Србије и првом програму Радио-телевизије Војводине од 18 часова. Пренос ће бити емитован и на нашем сајту docekns.rs, као и на званичном сајту Фондације Нови Сад – Европска престоница културе.

Подсећамо да ће до недеље 16. јануара, до 8 сати ујутру, бити затворен саобраћај на делу Булевара Михајла Пупина, од раскрснице Жарка Зрењанина и Модене, до раскрснице Пионирске и Јована Ђорђевића. Такође, биће затворен саобраћај од раскрснице Соња Маринковић и Иве Лоле Рибара, цела Пионирска улица, као и део улице Јована Ђорђевића, па тако возачи могу изаћи из улице Илије Вучетића, уз скретање лево у улицу Јована Ђорђевића.

До 16. јануара биће затворен паркинг поред зграде Бановине у улици Јована Ђорђевића, паркинг у Пионирској улици, као и паркинг испред посластичарнице „Цариград”. У периоду од среде, 12. јануара, од 23 сата до петка, 14. јануара, до 14 сати, важиће привремена забрана паркирања у јавној гаражи иза зграде Српског народног позоришта, као и поред службеног улаза у зграду Српског народног позоришта.

У истом периоду, важиће и привремена забрана паркирања на јавном паркиралишту у улици Ингњата Павласа, од раскрснице са улицом Константина Данила према Булевару Михајла Пупина и привремена забрана паркирања на два паркинг места на паркиралишту у Подгоричкој улици поред зграде компаније НИС.

Детаљан програм Дочека 7530, који обухвата 12, 13, 14. и 15. јануар можете пронаћи на линку.

Scroll to Top