unesco-seeklogo

Новосађани и Новосађанке у представљању свог града као Европске престонице културе

Новосађани и Новосађанке у представљању свог града као Европске престонице културе

Нови Сад ће за нешто више од 50 дана постати Европска престоница културе, већи део програма већ се налази на сајту, а сада су својеврсну позивницу за посету Српској Атини 2022. године, упутили и Новосађани и Новосађанке различитих профила промовишући идеју да је култура начин живота.

Балерине, улични свирачи, сликари, веслачи, баскеташи, перформери, плесачи, боћари, музичари, фотографи заједно су представили све оне вредности и специфичности које чине део идентитета града и као такве су и један од разлога за добијање престижне титуле – Европске престонице културе.

 

 

Кроз оно што најбоље раде, ученици и ученице Музичке и балетске школе у Новом Саду, чланови АКУД „Соња Маринковић“, млади и већ награђивани, али и реномирани визуелни уметници и уметнице међу којима су Александар Бунчић, Павел Сурови, Луна Шаламон, као и тату мајстор, који носи епитет једног од најбољих у Србији, Иван Сабо, визуелно су представили разноликост и богаtство Новог Сада.

Доказујући да културу као начин живота не чини само уметност, већ и друге области, као што је спорт, овој својеврсној промоцији придружили су се и чланови Веслачког тима Данубиус, представљајући традицију Новог Сада створену на обали Дунава, баскеташи 3X3 који, оствареним успехом претходних година, исписују нову спортску историју Српске Атине, као и кореографкиња Марина Аранитовић која је стекла вишегодишње искуство како у земљи, тако и у иностранству и бројни плесачи.

 

novi sad epk

 

Посебном новосадском шарму у промоцији допринели су улични свирачи Bad Week, који су ове године били део програма Калеидоскопа културе, затим савремени циркуски уметници Ludifico, као и чувени боћари, који деценијама у различитим деловима града одржавају традицију једне од најстаријих спортских игара.

Промоцији Новог Сада као Европске престонице културе допринели су и уметници из других градова Србије, међу којима композитор, Немања Мосуровић познат по музици за бројне домаће филмове и серије међу којима су „Четврти човек“, „Шејтанов ратник“, „Београдски фантом“, „Беса“, „Војна академија“ и друге, филмски радници који су остварили интернационалну каријеру Александар Аџић и Милош Јаћимовић и други.

 

novi sad epk

 

Програм Европске престонице културе током 2022. године обухватиће више од 4000 домаћих, националних и европских уметника који ће се представити на 1500 културних догађаја, а више детаља можете пронаћи на сајту „Нови Сад – Европска престоница културе“.

Scroll to Top