unesco-seeklogo

Дочек 2022

Дочек 2022 преобразиће се, у оквиру „Дочека”, у низ уметничких програма инспирисаних ликом и делом Николе Тесле, који је и сам изнашао пут да проучавајући енергију направи мост између старог и новог, да старо преобрази у ново, и тако допринесе једној од епохалних промена у нашој цивилизацији. Инспирисани делом тог светског научника, првог почасног грађанина Новог Сада, створићемо симболички мост између „старе” и „нове године”. Код моста Дуга, 31. децембра, Новосађани и њихови гости моћи ће да испрате 2021. годину уз премијерну изведбу позоришне представе посвећене Теслином животу, а након ње да заједно, у светлосној поворци, одшетају до Подграђа тврђаве, како би тамо ушли у нову годину као део јединствене мултимедијалне изложбе посвећене Тесли. Она ће преобразити наш уобичајени доживљај града, који ће у новогодишњој ноћи и сам постати светлосна галерија на отвореном.

Иако никада није боравио у Новом Саду, великан светске науке, Никола Тесла, био је проглашен за првог почасног грађанина Новог Сада, давне 1936. године. Сада га симболички враћамо Новом Саду – Европској престоници културе. Желимо да одамо почаст Тесли као познатој фигури светске културе, фигури која у себи обједињује различите вредности уткане у програме „Новог Сада – Европске престонице културе”: покретљивост, иновативност, истрајност, посвећеност и – енергију. У нашој намери да славимо вредности наших двојности, ослушкивали смо његове речи: „Наше мане и наше врлине нису одвојиве, као сила и материја. Ако се раздвоје, човек више не постоји”.

Кроз „Дочек” се симболички остварују идеје о спојивим двојностима нашег (локалног и глобалног) света, о њиховом суживоту, о јединству различитости – између два календара, дана и ноћи, светлости и таме, звука и слике, прошлости и будућности, традиције и савремених технологија, које повезује јединствена енергија, баш као и код Тесле. Барокни амбијент Подграђа Петроварадинске тврђаве – обновљеног после триста година захваљујући једном од великих инфраструктурних пројеката Европске престонице културе – ће кроз велику мултимедијалну изложбу постати простор сусрета тих супротности, које ће увезати енергија светлости. Истражујући светлост као животни принцип који увезује све нивое постојања, европски уметници ће кроз различите медије претворити Подграђе у простор сусрета који нас изводи из свакодневне рутине.

Будући да „Нови Сад – Европска престоница културе”, уз сарадњу са Градом Новим Садом, и са најстаријим позориштем у Србији, Српским народним позориштем, настоји да промени постојећи концепт дочека Нове године, те да напуштајући у великом делу устаљени концепт концертних догађаја, позиционира Нови Сад на регионалну мапу једном другачијом прославом 31. децембра, Новосађани ће имати прилику да дочекају Нову годину уз премијерну изведбу представе Тесла, изуметник. У Новом Саду ће се тим поводом окупити неки од најзначајнијих домаћих уметника: представу Тесла: изуметник режира и драматизује Небојша Брадић, по роману Владимира Пиштала „Тесла, портрет међу маскама” који је добио најпрестижнију регионалну награду за књижевност – НИН-ову награду, док музику компонује светски позната композиторка из Новог Сада, Александра Вребалов, а за сценографију задужен Миодраг Табачки.

Претварајући свој град у велику празничну позорницу, Новосађани и њихови гости ће, након одржане представе, формирати поворку која ће која ће дуж моста Дуга спојити две обале Дунава и потом наставити кроз Подграђе Петроварадинске тврђаве, где је предвиђено отварање мултимедијалног фестивала на отвореном – Теслина светлосна галерија. Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” је уз велику помоћ Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције и у сарадњи са новосадским Факултетом техничких наука, новосадском Академијом уметности и студиом за просторни дизајн „Моделарт архитекти” омогућила групи уметника да Новосађане проведе кроз инспиративне просторе барокног градића који ће бити преображени упечатљивим уметничким интервенцијама. Просторне инсталације ће открити различите аспекте светлости као средства уметничког израза који актуелизују различита Теслина открића, али и Теслине неостварене снове. Мост Дуга, стара здања у Београдској улици и сама Београдска капија – сви архитектонски објекти крај којих ће се пролазити – у поворци ће бити преображени у монументалној игри светлости, покрета и звукова кроз фиксне, динамичке, бежичне и интерактивне аудио-визуелне технологије осветљења, укључујући и тродимензионалне пројекције.

Теслина светлосна галерија је производ креативне синергије више познатих интернационалних уметника из различитих градова, бивших и будућих носилаца титуле Европске престонице културе. Награђивани визуелни уметник, Петко Танчев долази из бугарског Плодвива (Европска престоница културе, 2019). Овај уметник уз помоћ најсавременије технологије ствара виртуелне светове који ремете нашу уобичајену перцепцију физичке стварности. Иван Марушић Клиф делује на хрватској сцени медијске уметности као један од истакнутих аутора експерименталног смера, и био је директор фестивала светлости Vector Hack 2018. и 2020. године у Ријеци (Европска престоница културе, 2020 – 2021). Поред њих, за важан сегмент изложбе задужен је италијански уметник Алберто Новело (Alberto Novello)), познат по пренамени пронађених или деконтекстуализованих аналогних уређаја из прошлости (осцилоскопи, ране гејминг конзоле, видео-миксери и ласери), у циљу истраживања везе између звука и светлости у облику контемплативних инсталација и перформанса. Овој екипи уметника, који сви, осим Ивана Марушића Клифа, први пут гостују у Србији, придружиће се студенти сценског дизајна са Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду, док је Милица Стојшић за Тесла светлосну галерију обављала посао кустоса и уметничког кординатора. Синергија уметника из различитих делова Европе је најбоља најава, како за отварање Европске престонице културе, тако и за разнолике програме који ће испунити годину титуле под слоганом „За нове мостове”.

Након визуелног спектакла који ће читаво Подграђе претворити у светлосну позорницу, догађај Тесла – светлосна галерија наставиће се низом концерата у новогодишњој ноћи, али и 1. и 2. јануара. У оквиру тог музичког дела програма, којим ће се овај дочек надовезати на досадашњу традицију прославе Нове године и употпунити савремени и експериментални визуелни амбијент прославе у Подграђу, наступиће домаћи и регионални извођачи међу којима су – новосадској публици добро познати – хрватски електропоп двојац Nipplepeople, београдски бенд „Канда, Коџа и Небојша”, као и новосадски ди-џеј трио Noise Destruction, који се окупља после 30 година за ову прилику. Две вечери концерата обележиће и два аустријска састава – Elektro Guzzi који својом музиком испитује границе изведбе уживо у домену техно музике, али и култни двојац Kruder&Dorfmeister познат по својим трип-хоп ремиксима поп и хип-хоп песама.

Scroll to Top