unesco-seeklogo

Све је спремно за дочек Српске нове године у Новом Саду

Све је спремно за дочек Српске нове године у Новом Саду

Први фестивалски концепт дочека Нове године, под називом Две.Нове, који је припремио тим Нови Сад 2021 – Европска престоница културе, завршницу ће имати вечерас уз програм који почиње од 21 час на Тргу слободе када ће наступити симфонијски оркестар Нови Сад 2021. На бини одмах затим представиће се, Новосађанима добро познат ДЈ, Фанатик, а у Нову годину по Јулијанском календару уз ватромет ће публику увести светски познат мајстор трубе, Бобан Марковић, са својим дувачким оркестром.

Увод у још један атрактиван новогодишњи програм припрема симфонијски оркестар Нови Сад 2021 под диригентском палицом Микице Јевтића, који ће, овог пута, бити састављен од више од 60 музичара. Како најављује оснивач и уметнички руководилац овог оркестра, Марко Милетић, новогодишњи концерт ће бити посвећен музици из српске кинематографије.

– Тешко је издвојити неколико нумера, али свакако ће најпрепознатљивија бити свита Зорана Симјановића састављена од најпознатијих нумера из домаћих филмова, међу којима су Балкан експрес, Грлом у јагоде, Национална класа, Маратонци трче почасни круг, Тито и ја, Тајна манастирске ракије, Урнебесна трагедија….

Наравно концерт ће почети музиком из филма и серије Отписани, а биће занимљива и музика из филма Салаш у малом риту која је врло интересантна због препознатљивог војвођанског мелоса, као и нумера из филма Подземље (Ундергроунд) Емира Кустурице – изјавио је Милетић и додао да је фестивалски начин организвања дочека 2017. године у Новом Саду један од успелијих јавно организованих дочека у Србији, па можда и у региону, што, између осталог, огроман одзив гостију на више локација јасно говори.

Свакако идеја да се све светковине у овом периоду ставе „под капу“ једног фестивала је показала да Нови Сад апсолутно заслужуја титулу Европске престонице културе, као и Омладинске престонице Европе.

Уз музику из домаћих филмова симфонијски оркестар Нови Сад 2021 премијерно ће у симфонијском аранжману извести и најпознатије стране евергреен и дисцо хитове, а да би програм добио додатно на атрактивности неколико песама отпеваће наш прослављени глумац Сергеј Трифуновић, као и солисткиња Српског народног позоришта Јелена Кончар и вокална солисткиња Милена Поповић–Срдић.

Како је Нова година прослављена у знаку најразличитијих музичких праваца, дочек Српске нове године добио је потпуно нови концепт који ће обележити спој музике симфонијског оркестра и класичних инструмената са електронском музиком, када ће познати новосадски ДЈ, Фанатик наставити програм на Тргу слободе повезујући свој сет одабраних хитова са филмском музиком.

Након што ДЈ Фанатик добро загреје посетиоце на Тргу, следи наступ дувачког оркестра легендарног Бобана Марковића. Овај већ светски познат wорлдмусиц оркестар вишеструко награђиваног маестра српске трубе, Бобана Марковића, правио је и музику за филм „Ундергроунд“ који је добитник Златне палме на фестивалу у Кану, а публика на Тргу слободе имаће прилику да ужива у веома динамичном наступу врхунских музичара.

За дочек Српске нове године најављено је топлије време и температура од плус 3 степена, те нас поред квалитетне музике очекује и сјајна атмосфера уз фантастичан ватромет тачно у поноћ.

Scroll to Top