unesco-seeklogo

Светски витруоз на виолини Роби Лакатош за Дочек 7527. у Новом Саду

Светски витруоз на виолини Роби Лакатош за Дочек 7527. у Новом Саду

Он својом свестраношћу, аутентичношћу и посебном вештином спаја класичну, џез и народну музику и оставља без даха публику широм планете. У Српском народном позоришту 13. јануара наступиће један од најпознатијих светских виолиниста, Роби Лакатош, у склопу Дочека 7527. и Новосађанима ће приредити маестралан концерт.

Гениј на виолини, кога није лако жанровски дефинисати, комбинује сјајну технику, чудесну импровизацију са својим грандиозним талентом и шармом што га чини једним од најмоћнијих уметника данашњице.

Рођен 1965. године, у легендарној породици ромских виолиниста, потомака Јаноша Бихарија – „краља виолиниста“, још као дете улази у свет музике, а са девет година има свој јавни деби као прва виолина у једном ромском бенду. Музицирање Робија Лакатоша сазревало је у његовој породици, али се унапређивало и на Конзерваторијуму „Бела Барток” у Будимпешти, где освоја прву награду за класичну виолину 1984. године.

У стваралаштву посебну важност придаје традицији културног наслеђа Рома. У моментима када се класична музика стопи са чудесним ритмовима ромских Мађара, публика се „тресе“ од узбуђења те се не суздржава од дугих аплауза. Након Листа и Брамса који су користили народну музику у својим композицијама, Роби Лакатош прави вртлоге музичке страсти те буди жељу међу љубитељима добре музике да се виртуозност никад не заврши.

Ноћ, када само Нови Сад дочекује 7527. годину биће резервисана за „ђавољег виолинисту“, оног чија се ватра никада не гаси.

Scroll to Top