unesco-seeklogo

Изложба „Новосађани бирају“ у Галерији Матице Српске

Изложба „Новосађани бирају“ у Галерији Матице Српске

У сусрет години Европске престонице културе у Новом Саду изложба „Новосађани бирају“ биће отворена 17. децембра у Галерији Матице српске, симболично у 20.22 часа.

Једна од кључних културних институција у Новом Саду, започиње годину титуле Европске престонице културе изложбом која ће на потпуно нови начин представити колекцију Галерије Матице српске чија су дела сада бирали Новосађани и Новосађанке из различитих сфера – културе, образовања, науке, привреде, спорта, али и различитих националности и вероисповести, који управо показују разноликост својствену Српској Атини.

„Ово је за мене било најличније и најинтимније досадашње искуство у Галерији Матице српске која увек радо отвара своја врата, али ово је било нешто посебно. Није било лако изабрати уметничко дело у том мору предивних слика, али ја сам пратила своју интуицију“, рекла је једна од учесница на пројекту, модна дизајнерка, Зага КалМар.

Менаџерка пројекта, Милица Милошевић, истакла је да се на овом пројекту радило неколико месеци, тачније више од 20 сати у музејским депоима.

„Неки од учесника су наши дугогодишњи сарадници и пријатељи, а поједини су по први пут ушли у простор Галерије. С обзиром да се у колекцији Галерије Матице српске налази преко 10.000 уметничких дела, овај задатак био је изазован, али и изузетно леп, како за Новосађане, тако и за кустосе и конзерваторе“, рекла је Милошевић.

zgrada Galerije Matice Sprske, slikana odozdo

Ова изложба, која је увертира у годину титуле Европске престонице културе, трајаће током читаве 2022. све до 31. децембра.

„Јако нам је драго што годину титуле Европске престонице културе започињемо изложбом „Новосађани бирају“. Оно што је важно споменути јесте да Европска престоница културе има богату сарадњу са Галеријом Матице српске кроз готово све платформе у самој години обележавања титуле“, рекла је програмска директорица Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“, Сара Вулетић.

Изложба је прича Новосађана и Новосађанки о њиховом животу, детињству и жељама, рефлектована кроз одабрана дела из Галеријског депоа, са идејом да се кроз овакав модел излагања прикаже да је музеј место за све и да простор Галерије и њена колекција, виђени очима грађана, могу бити једна од могућих слика националне ликовне уметности новијег доба.

unutrašnji prostor galerije Matice Srpske

„Постоје изложбе које остављају траг у институцији и у животима кустоса и грађана каква је ова изложба „Новосађани бирају“. Драго ми је што смо још једном показали да ми јесмо отворена установа, да ми јесмо место где живи култура, уметност, наслеђе, али ми јесмо и место где живи срећа“, рекла је управница Галерије Матице српске, др Тијана Палковљевић Бугарски.

На изложби ће бити приказано 41 уметничко дело из колекције Галерије које су бирали: Миљана Павловић, Игор Ћујић, Ранко Рајовић, Роберт Чобан, Драгана Згоњанин Босић, Агота Виткаи-Кучера, Слободан Тркуља и Никодима Тркуља, Андреј Шибанов, Марија Стоборд Шибанова, Дејан Ћурчић, Јасмина Вукашиновић, Зага КалМар, Данијела Ивановић, Виктор Тил, Милеса Милинковић, Душко Стојановић, Маја Бошкић, Павле Секеруш, Милорад Стошљевић, Вера Копицл, Андрија Никитовић, Урош Крстин, Михаил Дудаш, Витомирка Требовац, Александар Дујин, Бошко Лучар, Предраг Боговац, Андрија Герић, Владимир Копицл, Зорица Пејић, Тијана Продановић, Гвозден Перковић, Марија Васић, Александар Франк, Ото Хорват, Емина Салаи Елор, Саво Илић, Јасмина и Немања Ковачић, Бојана Каравидић, Весна Латиновић и Момчило Попов.

Изложбу прати српско-енглески каталог са текстовима управнице Галерије Матице српски,  др Тијане Палковљевић Бугарски, књижевника, Владимира Копицла и координаторке пројекта, Милице Милошевић, као и са изјавама свих учесника пројекта.

Пројекат и изложбу Новосађани бирају омогућило је Министарство културе и информисања Републике Србије, Градска управа за културу и Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе”.

 

Фото: Архива ГМС, В. Величковић

 

 

Foto: Arhiva GMS, V.Veličković

Scroll to Top