unesco-seeklogo

Милева: Ми смо стена

Милева: Ми смо стена

Први пут ће великом интерактивном мултимедијалном изложбом „Милева: Ми смо стена” у Музеју града Новог Сада светској јавности бити представљен живот и значај Милеве Марић Ајнштајн. Музеј на петроварадинској стени која наткриљује Нови Сад преиспитаће симболику презимена Ајнштајн (једна стена) кроз изложбу која је инспирисана Милевиним блиставим умом, а приказана кроз уметничку призму аутора др Душана Јововића.

Током новогодишње ноћи одржаће се бројна стручна вођења кроз изложбу „Милева: Ми смо стена” (Музеј града Новог Сада на Петроварадинској тврђави). Улаз на изложбу је слободан, али је неопходна пријава. За стручно вођење се можете пријавити тако што ћете изабрати један од испод понуђених термина у којем желите да посетите изложбу. Кликом на линк отвориће се формулар чијим попуњавањем ћете завршити процес пријаве за стручно вођење у одређеном термину. У случају евентуалних непредвиђених измена, обавестићемо вас на време.

Пријавите се за стручно вођење кроз изложбу „Милева: Ми смо стена” 31. децембра, у неком од понуђених термина:

20.00 
20.30 
21.00 
21.30 
22.00 
22.30 
23.00 
23.30 
00.00 
00.30 
01.00 
01.30 

Уместо да Милеву посматрамо кроз поједностављене наративе о жени, који је често виде као жртву и пасивну учесницу у историји науке и породичног живота, велика изложба о њој позива нас, на храбар и иновативан начин, да се сами уздигнемо ка активном и делатном принципу једног истински стваралачког живота. С обзиром на то да је грађа о животу и научном раду Милеве Марић оскудна, уметничка грађа заснива се у највећој мери на писимима која су остала иза Милеве и Алберта.

Изложба се састоји од врло снажног визуелног наратива који ће на упечатљив и другачији начин приступити лику и делу Милеве Марић Ајнштајн. Свакако се не ради о класичној документарној и историјској поставци, већ она највећим делом почива на уметничким инсталацијама које унутар новог, за ову прилику дизајнираног, простора посетиоце и посетитељке уводи у сам центар дешавања. Кретање публике условљено је сценографијом која све време комуницира са њима и простор чини магичним. Аутор свесно укида дневно светло и тиме успоставља потпуну контролу, намерно дели простор у својој композицији на „светли” и „тамни”, два дела који чине једну целину и не могу да постоје самостално.

Велики део изложбеног простора Музеја Града Новог Сада је реконструисан за потребе изложбе „Милева: Ми смо стена” и остаће легат граду као један од најозбиљнијих простора за изложбе који се простире на 1200 метара квадратних.

Ова уметничка изложба је јединствена и зато што је настала креативном употребом најмодернијих технологија, нових медија, 3D анимација, дигиталног звука, холограма, али и класичног уметничког језика који се огледа у скулптури, графичком дизајну, цртежу и слици.

Радно време Музеја града Новог Сада за време празника: 1. и 3. јануар од 12 до 20 часова, осталим данима од 9 до 17 часова. Понедељак је нерадан. Цена појединачне улазнице је 400 динара, док је цена породичне карте 1000 динара.

За Бадњи дан, 6. јануара изложба је отворена од 9 до 14 часова.

За Божић, 7. јануара изложба ће бити затворена.

Ексклузивни партнер изложбе „Милева: Ми смо стена” је Ерсте банка.

Scroll to Top