unesco-seeklogo

Кал

Кал

Право са сцена највећих светских фестивала, па и оне из култног њујоршког паба на којој су певали легендарни Ленард Коен и Доли Партон, стиже бенд Кал. Дочек 7531. ће, 13. јануара у 21 час у интимној атмосфери Културне станице Руменка, публици открити како звучи ромска музика с елементима танга, Блиског истока и Јамајке. Улаз је слободан.

Кал је музичка група из Србије, основана 1996. године у Ваљеву. Аутентичан назив Кал потиче из ромског језика и значи „црно“. Сасвим оригинална и неодољива музика овог бенда може се описати као традиционална балканска ромска музика са елементима танга, те турске, блискоисточне и чак јамајканске музике. Група је постала популарна у Србији и широм света 2006. када је издала свој први албум, a западни музички критичари су њихов звук назвали Rock´N´Roma или Gypsy Rockabilly.

Бенд Кал кроз своју музику представља културу ромског народа, како у земљи, тако и у иностранству. Године 2013. са песмом „Кадифа усне“ Кал је учествовао на такмичењу Беосонг. Пред иностраном публиком наступио је на бројним значајним европским фестивалима: Roskilde (Данска), Fusion (Немачка), Berlinale (Немачка), Exit (Србија), Sziget (Мађарска), La notte di San Lorenzo  (Италија) и други. Поред великих европских турнеја, Кал је имао и две америчке турнеје, током којих су наступали на култним сценама, попут сцене чувеног Џоовог паба у Њујорку на којој су певали и Ричард Томпсон, Ленард Коен, Доли Партон и друге легенде. Управо ове турнеје довеле су до сарадње групе Кал са једном он највећих њујоршких музичких атракција – Гогол Бордело.

Кал је отворио и први Кустендорф 2008. године, а гитариста и фронтмен бенда, Драган Ристић, написао је текст популарне песме „Бубамара“ за култни филм Емира Кустурице „Црна мачка, бели мачор“.

 

Scroll to Top