unesco-seeklogo

Лајко Феликс

Лајко Феликс

Наступ Лајка Феликса у оквиру Дочекa 7531. је распродат!

Улазнице за друге аудио-визуелне догађаје, који ће се 13. јануара одржавати широм града, у оквиру програма Дочек 7531, продају се online, као и у целокупној Gigs Tix продајној мрежи. Набавите улазнице на време и по нижим ценама!

Лајко Феликс (Félix Lajkó), један од најпризнатијих world music виолиниста у Европи, приредиће аутентични музички угођај у јединственој игри светла и сенки у Реформаторској цркви, 13. јануара у поноћ на Дочеку 7531. године. Виолиниста панонског сензибилитета који је очарао свет представиће сву лепоту виолине, цитре и традиционалних жичаних инструмената у амбијенту какав се може доживети само током Дочека.

Наступ Лајка Феликса, у Реформаторској цркви неоготичког стила, ће употпунити видео сценографија редитеља Александра Николића.

Рођен 1974. у Бачкој Тополи, мултиетничком и мултикултуралном градићу у Војводини, у детињству је почео да учи цитру да би у Средњој музичкој школи у Суботици, на одсеку за дувачке инструменте, завршио саксофон. У Будимпешту је отишао с позајмљеном виолином и постао члан Квартета „Dresch“. Нико пре њега у породици, и поред афинитета и љубави према музици, није се њоме професионално бавио. И данас Лајко Феликс живи између Будимпеште и Суботице, представљајући и повезујући културу Мађарске и свог родног војвођанског тла.

У ствари, Лајко ствара музику више импулсивно, па стога и није неопходно дефинисати његов стил или музички жанр, јер она је креирана управо из супротности, односно често од ретко спојивог.

Лајко Феликс радо и често сарађује с великим бројем добро познатих група и солиста. Имао је и неколико концерата с Александром Баланескуом и дувачким бендом чувеног трубача Бобана Марковића. Његова виолина осваја музички сензибилну публику широм света, у Токију, Амстердаму, Берлину, Братислави, Прагу, Будимпешти, Брашову, Београду, Сарајеву, Љубљани, Франкфурту, Лиону, Бордоу, Венецији, Верони, Единбургу, Лондону, Талину, Бечу и Њујорку. Често упоређиван или називан „ђавољим виолинистом“, „војвођанским Паганинијем“ или раније „чудом од детета“, када је на подијуму с инструментом, била то виолина или цитра, Лајко је способан и спреман да учини све да задиви публику и уведе је у свет познат и доступан само онима рођеним са специјалним талентом.

Александар Николић је дипломирао позоришну и радио режију на Факултету драмских уметности у Београду. Студирао је историју уметности, као и индустријски дизајн. Стручно се усавршавао у Италији, Немачкој, Грчкој у области опере.

Од 2019. је директор Малог позоришта „Душко Радовић“. Александар Николић је ванредни професор на Институту за уметничку игру у Београду (област Режија у опери и балету). Од 2016. држи интернационалне мастер класове у Израелу и Србији намењене оперским певачима. Добитник је високих признања у уметности Жамбоки фондације и Града Јерусалима „За изванредан допринос култури града Јерусалима“ 2018, затим GIPAC фондације из Бостона за развој оперске уметности и оперске педагогије, као и Српског народног позоришта у Новом Саду за „изузетну сарадњу са ансмблом Опере СНП-а и подизање уметничког нивоа оперских представа СНП-а“. У сезони 2015/16. ангажован у Royal Opera House Covent Garden у Лондону као дирецтор on duty на опери Травијата.

Улазнице по промотивној цени можете купити online, као и у целокупној Gigs Tix продајној мрежи.

 

Scroll to Top