unesco-seeklogo

Културна станица Свилара

Културна станица Свилара

Некадашња фабрика свиле и симбол индустријског наслеђа Новог Сада обновљена је након скоро 200 година. Данас, сада као Културна станица Свилара, окупља суграђане и суграђанке, уметнике и уметнице, креативце и креативке укључујући их у културне активности града.

Смештена у Алмашком крају, једној од најстаријих градских четврти, новосадска фабрика за бојење свиле радила је пуном паром све до седамдесетих година прошлог века. Данас у том крају свиле више нема, али стара фабрика и препознатљиви димњак упорно и дуго су чували успомену на време кад је Свилара била генератор привредног и друштвеног развоја краја.

Иницирана и прихваћена од стране локалне заједнице, а подржана и реализована у оквиру пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”, Културна станица Свилара је репрезентативан пример ревитализације и синергије различитих актера уједињених заједничким вредностима и циљевима. Ово је простор који представља истински пример кулутурног наслеђа овог краја и погодује разноврсним уметничким садржајима и програмима, а главна програмска тема је управо културно наслеђе.

Дугогодишња иницијатива локалне заједнице за проглашење Алмашког краја заштићеном, амбијетално-историјском целином, којој је придружена нова енергија креирана око Културне станице Свилара, уродила је плодом у јуну 2019. године.

У 21. веку Свилара наставља са производњом – овога пута, стварајући идеје и подстичући креативност.

Нова нада домаће алтернативне сцене, звезда у успону, Сана Гарић, невероватном брзином осваја регион, а након упечатљивих хитова и номинација за награде које су је позиционирале и на европској сцени, 13. јануара стиже у Културну станицу Свилара да за вас приреди један другачији Дочек. Њен наступ употпуниће радови визуелне уметнице са Академије уметности у Новом Саду, Светлане Клопан.

Scroll to Top