unesco-seeklogo

Позориште младих

Позориште младих

Некада прво луткарско позориште у Србији и Војводини, данас је чувено Позориште младих у срцу Новог Сада. За више од осам деценија постојања на сцену је постављено више од 300 наслова, одиграно више од 20.000 представа које је видело близу три милиона гледалаца и гледатељки.

Позориште младих основано је 1932. године као Луткарско позориште, при Соколском друштву у Новом Саду. Настало је из Соколске секције луткара, која је формирана 1930. године, уз велику подршку старешина Сокола, др Владимира Белајчића и др Игњата Павласа.

Др Лазар Драгић, касније први прочелник Позоришта лутака, послат је најпре у Љубљану на курс луткарства. Из Љубљане је стигла и прва велика покретна позорница, првих 11 лутака-марионета као и дело које ће бити изведено. На позорници монтираној у згради Матице српске, у вежбаоници Соколског друштва, изведена је прва представа – „Краљевић из подземља“.

Своју салу Позориште лутака добило је 1936. изградњом Спомен-дома „Краљ Александар I“, велелепног и модерног здања израђеног по пројекту угледног архитекте Ђорђа Табаковића. Сала је имала 166 места, а направљена је и нова позорница.

Током Другог светског рата позориште није радило и претрпело је велику штету – лутке, сценографија, костими су уништени или украдени. Под именом Војвођанско позориште лутака почело је да ради одмах по завршетку рата, али уз велике тешкоће. У помоћ је притекао Жарко Васиљевић, тада управник Војвођанског народног позоришта. Уследила је промена имена у Градско позориште лутака, затим у Позориште лутака, да би 1968. позориште добило свој данашњи назив.

Вечерња, касније Драмска сцена, почиње са радом 1991. године. Од тада у Позоришту младих постоје две сцене: Сцена за децу и Драмска сцена, а представе се играју у Великој и Малој сали.

За свој рад Позориште младих добило је низ признања и награда, како на домаћим, војвођанским и републичким, тако и међународним смотрама и такмичењима.

Звезде из Лондона, HÆLOS, право са Билбордове топ листе стижу на Дочек 7531. године доносећи трип-хоп звуке у специјални амбијент најстаријег луткарског позоришта у Србији, Позоришта младих, где ћемо открити зашто баш овај бенд руши рекорде слушаности на свим платформама.

Scroll to Top