unesco-seeklogo

Од награде за најбољу Европску престоницу културе до шестог Дочека

Од награде за најбољу Европску престоницу културе до шестог Дочека

Српска Атина постала је једна од најуспешнијих Европских престоница културе. Нови Сад је 2022. годину, најважнију у 21. веку за историју развоја културе града, успешно привео крају. Захваљујући награди „Мелина Меркури” коју Европска комисија додељује најуспешнијим Европским престоницама културе, Нови Сад ће своју аутентичну интеркултуралност поново прославити кроз Дочек. Најбољи европски тренд бренд у области културе 2021. године, номинован за најбољи европски фестивал за 2022. годину, биће организован по шести пут у Новом Саду.

„Сумирајући резултате тог највећег европског пројекта у култури можемо само са поносом да закључимо да су ефекти предузетих активности трајни. Успели смо да решимо јако битна дугогодишња питања. Нови Сад је добио нову зграду Музичке и Балетске школе и прву праву концертну дворану, ново лице Подграђа Петровардинске тврђаве, Дистрикт и културне станице које су активним радом постигле циљ децентрализације културе. У наш рад укључили смо актере из различитих сфера друштвене заједнице и заједно са њима креирали културну политику, али и програме који су препознати и оцењени као најбољи на европском нивоу. Дочеком који данас најављујемо улазимо у завршницу пројекта Европска престоница културе. То не значи да ће културе у нашем граду бити мање, ми ћемо наставити да је развијамо”, рекао је члан Градског већа за културу, Далибор Рожић.

„Иако се Дочек већ позиционирао као јединствена уметничка прослава две нове године у Европи, он наставља да се унапређује”, рекао је директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”, Немања Миленковић. „Дочек је успешно отворио титуларну годину, тако желимо и да је заокружимо. Милеви Марић Анштајн, Милутину Миланковићу и Николи Тесли на отварању Европске престонице културе посветили смо представе за памћење. Овога пута, великанима српске и светске науке посвећујемо три незаборавне новомедијске изложбе, до сада невиђене на овим просторима. Уз то, Дочек наставља да негује новосадску дуалност у којој повезује два рачунања времена, два календара, два писма… У два дана — две уметности. Спајајући визуелну и извођачку уметност, домаћи и уметници из целог света приредиће нам незаборавне доживљаје 31. децембра у Подграђу Петроварадинске тврђаве и 13. јануара широм града, на бројним локацијама”, додао је.

У суботу, 31. децембра, стижу чувени британски трио Kosheen, затим добитници БРИТ награде — састав Stereo MC’s, миљеник берлинских клубова, ди-џеј Biesmans, један од највећих и најпопуларнијих вокалних састава на свету — Perpetuum Jazzile, али и чувени домаћи алтернативни бендови Репетитор, Обојени програм, Монохром и други.

Петак, 13. јануар, обележиће, између осталих, један од највећих џез пијаниста данашњице Tigran Hamasyan, холандска музичка дива иранског порекла Sevdaliza, овогодишња представница Србије на Евровизији и добитница Elle Style Awards признања за 2022. годину Констракта, инди рок звезде Shortparis, један од најпризнатијих европских world music виолиниста Лајко Феликс, виртуози класичне музике Ке Ма и Шихан Ванг, афричка R’n’B принцеза Nneka, легендарна Yu grupa у unplugged издању, светски познати састав Divanhana и нова нада алтернативне сцене Сана Гарић.

 

Док ће блистави умови Милеве и Милутина засијати кроз визуелно дело уметника др Душана Јововића у Музеју Града Новог Сада и Студију М, Теслина светлосна галерија оживеће Подграђе кроз рад самосталних уметника и уметница међу којима су Chida Yasuhiro из Јапана, један од Артдексових (Artdex) „Девет изванредних светских уметника светлости”, Павла Беранова из Чешке, добитница награда за интерактивне инсталације и најбољи дизајн осветљења, Доријан Колунџија, који води студио за нове медије „Галерија 12”, чији је један од пројеката Музеј будућности у Дубаију, као и Савез удружења ликовних уметника Војводине (СУЛУВ) и други. Да би концерти заиста били претворени у доживљаје, 13. jануара, заједно са извођачима и извођачицама, на томе ће радити реномирани уметници и уметнице међу којима су редитељ Александар Николић, уметник Дејан Стојков, две професорке са факултета Техничких наука, Миа Давид и Тања Миловановић, али и институције као што је Академија уметности у Новом Саду и многи други.

Годину Европске престонице културе обележило је више од 4000 догађаја, 6000 уметника и уметница из више од 35 светских и европских земаља, али и око 500 партнера, из различитих области, чија је подршка кључни чинилац у одрживости легатских пројеката какав је Дочек. Један од тих партнера јесте Ерсте банка, која је сада ексклузивни партнер изложбе „Милева”.

„Поносни смо и срећни што је наша банка препозната као стратешки партнер програма и пројеката из области културе и уметности у нашој земљи. Неговање традиције, али и отварање врата новим формама и садржајима чини наше животе лепшим и испуњенијим. Заједно са Новосађанкама, Новосађанима и њиховим гостима, уживали смо у многобројним, изузетно занимљивим, иновативним и инспиративним садржајима. Управо нас је идеја о изложби посвећеној животу и раду Милеве Марић Анштајн инспирисала и подстакла да одмах станемо уз „Нови Сад — Европску престоницу културе”. Снага женског стваралаштва, знања, упорности, талента и креативности присутна је кроз читаву нашу историју, а опет се некако мало зна о томе. Верујемо да ће једна овако инспиративна изложба испричати и дочарати колико је изазовно било бити другачија, испред свог времена, борити се за своја уверења и своје идеје”, изјавила је Александра Косановић Стрижак, директорка Маркетинга и комуникација Ерсте банке.

Улаз за програме 31. децембра у Подграђу Петроварадинске тврђаве слободан је, док ће улазнице по промотивној цени за програме 13. јануара бити доступне од 9. децембра у целокупној Gigs Tix продајној мрежи, као и на њиховом сајту.

Фото: Владимир Величковић, Марко Ристић, Marie Staggat, Rein Kooyman, Промо

Scroll to Top