unesco-seeklogo

ПОЛИТИКА КОЛАЧИЋА

Последњи пут ажурирано и важи од 26.11.2021.

 

Наш веб-сајт користи колачиће у разне сврхе.

Сходно томе, Политика колачића је саставни део наше Политике приватности и Услова коришћења. У тексту испод ћете прочитати шта су то колачићи, које врсте колачића користимо на нашем веб-сајту и како их можете прилагодити у складу са својим преференцијама. 

Услови написани великим словима у овој Политици колачића дефинисано је у нашој Политици приватности или Условима коришћења.

 

  1. Шта је колачић?

Колачићи су текстуални фајлови који садрже мале количине података који су преузети на ваш компјутер или мобилни уређај приликом посете неком веб-сајту. Након тога, колачићи се шаљу назад на изворну veb локацију при свакој следећој посети или на другу veb локацију која препознаје тај колачић.

Колачићи су важни јер омогућавају veb локацији да препозна уређај корисника (на пример, да остане пријављен) и да обавља многе функције. Неки колачићи су трајни, што значи да трају након тренутне сесије, док се други користе за једну посету – колачићи сесије.

Користимо различите врсте колачића за прикупљање информација о коришћењу веб-сајта и општем корисничком искуству. Иако вас сваки колачић разликује од других корисника, сврха прикупљања информација путем колачића није да вас идентификују као појединца, већ да побољшају перформансе и прилагођеност веб-сајта.

 

  1. Врсте колачића

У зависности од тога ко је добављач колачића на нашем веб-сајту, можете пронаћи колачиће прве и треће стране. Колачићи прве стране су колачићи које смо поставили на ваш уређај. Колачићи треће стране су они колачићи које на вашем уређају чувају наши партнери за оглашавање (на пример Јутјуб, LLC).

Такође, неколико врста колачића је уграђено у склопу нашег веб-сајта: неопходни, статистички и маркетиншки колачићи. 

 

Неопходни колачићи

Неопходни колачићи се користе за омогућавање основних функција, као што су навигација страницама и приступ сигурним деловима веб-сајта. Другим речима, веб-сајт не може исправно функционисати без ових колачића.

 

ИМЕ КОЛАЧИЋА СВРХА ПРОВАЈДЕР РОК ТРАЈАЊА ВРСТА
САГЛАСНОСТ Користи се за откривање да ли је посетилац прихватио маркетиншку категорију у банеру колачића. Овај колачић је неопходан за усаглашеност веб-сајта са ГДПР-ом. youtube.com 2 године HTTP
pll_language Овај колачић се користи за одређивање жељеног језика посетиоца и у складу са тим подешава језик на веб-сајту, ако је могуће. docekns.rs 1 година HTTP

 

Статистички колачићи

Статистички (или аналитички) колачићи нам помажу да разумемо како посетиоци остварују интеракцију са веб-сајтом прикупљањем и пријављивањем информација анонимно. Ови колачићи нам омогућавају да бројимо посете и изворе саобраћаја како бисмо могли да меримо и побољшамо перформансе нашег веб-сајта. На тај начин, пошто можемо да видимо како се посетиоци крећу по веб-сајту, сазнајемо које странице су највише и најмање популарне код наше публике. Све информације које прикупљају ови колачићи прикупљају се анонимно. Ако не дозволите коришћење ових колачића, нећемо знати када сте посетили наш веб-сајт.

 

ИМЕ КОЛАЧИЋА СВРХА ПРОВАЈДЕР РОК ТРАЈАЊА ВРСТА
_га Региструје јединствени ИД који се користи за генерисање статистичких података о томе како посетилац користи веб-сајт. docekns.rs 2 године HTTP
_ga_# Користи га Гугл аналитика за прикупљање података о томе колико пута је корисник посетио веб-сајт, као и датуме прве и последње посете. docekns.rs 2 године HTTP
yt-player-headers-readable Користи се за одређивање оптималног квалитета видеа на основу уређаја и мреже посетиоца. youtube.com Трајни HTML

 

Маркетиншки колачићи

Маркетиншки колачићи нам омогућавају да вам пружимо добро корисничко искуство и прилагођен садржај у складу са вашим преференцијама, док у исто време континуирано побољшавамо наш веб-сајт. Ове колачиће постављају наши партнери за оглашавање преко нашег веб-сајта, који могу користити маркетиншке колачиће да креирају профил ваших интересовања и приказују вам релевантне рекламе на другим локацијама. Маркетиншки колачићи јединствено идентификују ваш претраживач и уређај. Ако не дозволите ове колачиће, нећете видети наше циљане огласе на другим веб-сајтовима.

 

ИМЕ КОЛАЧИЋА СВРХА ПРОВАЈДЕР РОК ТРАЈАЊА ВРСТА
ВИСИТОР_ИНФО1_ЛИВЕ Покушава да процени пропусни опсег корисника на страницама са интегрисаним Јутјуб видео записима. youtube.com 179 дана HTTP
YSC Региструје јединствени ИД за чување статистике о томе које видео снимке са Јутјуба је корисник видео. youtube.com Привремени HTTP
yt.innertube::nextId Региструје јединствени ИД за чување статистике о томе које видео снимке са Јутјуба је корисник видео. youtube.com Трајни HTML
yt.innertube::requests Региструје јединствени ИД за чување статистике о томе које видео снимке са Јутјуба је корисник видео. youtube.com Трајни HTML
yt-remote-cast-available Чува корисникове видео плејер преференце користећи уграђени Јутјуб видео. youtube.com Привремени HTML
yt-remote-cast-installed Чува корисникове видео плејер преференце користећи уграђени Јутјуб видео. youtube.com Привремени HTML
yt-remote-connected-devices Чува корисникове видео плејер преференце користећи уграђени Јутјуб видео. youtube.com Трајни HTML
yt-remote-device-id Чува корисникове видео плејер преференце користећи уграђени Јутјуб видео. youtube.com Трајни HTML
yt-remote-fast-check-period Чува корисникове видео плејер преференце користећи уграђени Јутјуб видео. youtube.com Привремени HTML
yt-remote-session-app Чува корисникове видео плејер преференце користећи уграђени Јутјуб видео. youtube.com Привремени HTML
yt-remote-session-name Чува корисникове видео плејер преференце користећи уграђени Јутјуб видео. youtube.com Привремени HTML

 

  1. Коришћење спољњих алата на нашем веб-сајту

Гугл Аналитика

Интегрисали смо Гугл аналитику на овом веб-сајту (са функцијом анонимизације). Гугл аналитика је услуга анализе веб-сајта. Анализа веб-сајта се односи на прикупљање, евидентирање и анализу података о понашању посетилаца нашег веб-сајта. Другим речима, Гугл аналитика користи колачиће да запамти понашање посетилаца и да нам обезбеди извештаје о посетама веб-сајту и активностима посетилаца.

Google Инц., 1600 Amphitheatre Pkwy, Моунтаин View, ЦА 94043-1351, САД, је оператер компоненте Гугл аналитике.

Како Гугл обрађује личне податке преко Гугл аналитике погледајте овде
https://policies.google.com/technologies/partner-sites.

Гугл аналитика користи колачиће, као што је описано у табели изнад. Информације о вашем коришћењу нашег веб-сајта које генеришу колачићи Гугл аналитике обично се преносе на Гугл сервер у САД и тамо чувају. Гугл може открити ове личне податке прикупљене техничком процедуром трећим лицима.

Активирали смо ИП анонимизацију, што значи да Гугл скраћује ИП адресе наших посетилаца у државама чланицама Европске уније или у другим земљама које су потписнице Уговора о Европском маркетиншком простору. Само у посебним случајевима пуна ИП адреса се преноси на Гугл сервер у САД и тамо скраћује. Гугл користи ове информације да анализира ваше коришћење веб-сајта како би саставио извештај о активностима вашег веб-сајта и пружио нам друге услуге повезане са веб-сајтом и услугом.

Ако желите да сазнате више о томе како Гугл користи информације прикупљене преко овог веб-сајта и услуге, погледајте овде https://policies.google.com/technologies/partner-sites?hl=en-GB&gl=uk.

Осим упутстава у одељку 5 Политике о колачићима, можете да спречите откривање података које генерише колачић који се односе на коришћење веб-сајта (укључујући вашу ИП адресу) Гуглу, као и обраду ових података од стране Гугла преузимањем и инсталирањем додатка за прегледач који је доступан на следећем линку: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en.

Овај додатак за прегледач обавештава Гугл аналитику преко Јаваскрипта да се никакви подаци или информације о посетиоцима веб-сајта не смеју пренети у Гугл аналитику.

Поред тога, колачић који је оставила Гугл аналитика може бити избрисан у било ком тренутку преко интернет претраживача или других софтверских програма.

Гугл аналитика је детаљније објашњена на овом линку: https://marketingplatform.google.com/about/, док информације о томе како Гугл обрађује податке можете пронаћи на овом линку: https://support.google.com/analitics/ansver /6004245#zippi=%2Cour-privaci-polici%2Cgoogle-analitics-cookies-and-identifiers.

 

  1. Правни основ за коришћење колачића

Није нам дозвољено да користимо колачиће осим ако не пристанете на то преко колачића банера. Стога је правни основ за коришћење колачића ваш пристанак како је описано у нашој Политици приватности.

Претпостављамо да је уређај који користите ваш. Ако то није случај, (на пример, ако посећујете веб-сајт на рачунару или паметном уређају свог послодавца), очекујемо да имате овлашћење власника уређаја да се у њихово име сложите са нашим чувањем колачића на уређај и преузимање информација са њега као што је описано у Политици колачића. Коришћењем уређаја потврђујете нам да имате овлашћење.

 

  1. Како да блокирате колачиће?

У случају да желите да онемогућите било коју врсту колачића, осим неопходних, постоје два начина да то урадите на овом веб-сајту.

  • Пре свега, додали смо опцију подешавања колачића коју можете да користите са нашег банера колачића. Ова опција вам омогућава да подесите типове колачића које желите да прихватите.

 

  • Затим, можете користити подешавања вашег претраживача. Пошто су многи интернет претраживачи подразумевано подешени да прихватају колачиће, у случају да желите да одбијете или избришете колачиће (или сличне технологије), погледајте област за помоћ и подршку у вашем претраживачу за упутства (на пример Интернет ExplorerGoogle ChromeMozilla FirefoxСафари).

Имајте на уму да сваки претраживач има различиту процедуру за управљање и конфигурисање колачића. Међутим, ако користите подешавања претраживача да блокирате све колачиће (укључујући неопходне колачиће), можда нећете моћи да приступите целом или неким деловима нашег веб-сајта.

 

  1. Измене у нашој Политици колачића

Политика колачића може бити ажурирана с времена на време.

Ако извршимо било какве промене у овој Политици колачића, обавестићемо вас кроз искачући прозор на веб-сајту у разумном временском периоду пре и након промене.

Scroll to Top