Kulturna stanica Svilara

Nekadašnja fabrika svile i simbol industrijskog nasleđa Novog Sada obnovljena je nakon skoro 200 godina. Danas, sada kao Kulturna stanica Svilara, okuplja sugrađane i sugrađanke, umetnike i umetnice, kreativce i kreativke uključujući ih u kulturne aktivnosti grada.

Smeštena u Almaškom kraju, jednoj od najstarijih gradskih četvrti, novosadska fabrika za bojenje svile radila je punom parom sve do sedamdesetih godina prošlog veka. Danas u tom kraju svile više nema, ali stara fabrika i prepoznatljivi dimnjak uporno i dugo su čuvali uspomenu na vreme kad je Svilara bila generator privrednog i društvenog razvoja kraja.

Inicirana i prihvaćena od strane lokalne zajednice, a podržana i realizovana u okviru projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”, Kulturna stanica Svilara je reprezentativan primer revitalizacije i sinergije različitih aktera ujedinjenih zajedničkim vrednostima i ciljevima. Ovo je prostor koji predstavlja istinski primer kuluturnog nasleđa ovog kraja i pogoduje raznovrsnim umetničkim sadržajima i programima, a glavna programska tema je upravo kulturno nasleđe.

Dugogodišnja inicijativa lokalne zajednice za proglašenje Almaškog kraja zaštićenom, ambijetalno-istorijskom celinom, kojoj je pridružena nova energija kreirana oko Kulturne stanice Svilara, urodila je plodom u junu 2019. godine.

U 21. veku Svilara nastavlja sa proizvodnjom – ovoga puta, stvarajući ideje i podstičući kreativnost.

Nova nada domaće alternativne scene, zvezda u usponu, Sana Garić, neverovatnom brzinom osvaja region, a nakon upečatljivih hitova i nominacija za nagrade koje su je pozicionirale i na evropskoj sceni, 13. januara stiže u Kulturnu stanicu Svilara da za vas priredi jedan drugačiji Doček. Njen nastup upotpuniće radovi vizuelne umetnice sa Akademije umetnosti u Novom Sadu, Svetlane Klopan.