ceremonija proglasenja novog sada epk

Пратите церемонију проглашења Новог Сада културном престоницом 13. јануара од 18 сати

Нови Сад ће у 2022. години понети престижну титулу Европске престонице културе, заједно са Каунасом (Литванија) и Ешом (Луксембург). Српска Атина је уједно први од три града у којем ће бити одржано свечано отварање године титуле које ће обележити јединствена уметничка прослава у Европи, Дочек, на више од 40 локација у Новом Саду.

Церемонија проглашења Новог Сада културном престоницом биће одржана у најстаријем српском театру, Српском народном позоришту, а гледаоци ће моћи да је прате искључиво путем малих екрана, у директном преносу на другом програму Радио-телевизије Србије и првом програму Радио-телевизије Војводине од 18 часова, као и путем званичних сајтова Дочека и Фондације Нови Сад – Европска престоница културе.

У програму којем ће присуствовати бројне званице из целе Европе, представници бивших, садашњих и будућих културних престоница, амбасадори земаља из целог света, страни новинари, државни врх, као и бројни гости Града Новог Сада, биће приказана традиција Новог Сада и Војводине у светлу европских вредности које прожимају целокупан програм Новог Сада као Европске престонице културе кроз укупно осам, тематски оријентисаних програмских лукова, тј. целина.

Гледаоце очекује музичко-плесни спектакл у којем ће учествовати еминентни представници новосадске и војвођанске културне сцене, међу којима су Балет и Опера Српског народног позоришта, Арадачке мешкарке, перкусионистички ансамбл “dRumble”, Тамбурашки оркестар “Велос”, Александар Бахун на клавиру, Тодор Урсу на цимбалу и бројни други.

Режију догађаја потписује Александар Николић, аутор музике је новосадски инструменталиста и музичар Борис Ковач, а програм ће водити глумци Српског народног позоришта, Јована Балашевић и Васа Стајкић.

Након церемоније у Српском народном позоришту, у у 20.22 часа биће одржана велика представа свечаног отварања, мултимедијални спектакл Зенитеум :: 2022Гледаоци ће директан пренос свечаног отварања такође моћи да гледају и на другом програму Радио-телевизије Србије и првом програму Радио-телевизије Војводине, као и на званичним сајтовима Дочека и Фондације Нови Сад – Европска престоница културе.

https://www.youtube.com/watch?v=sl1c3pGDF_E

Свечано отварање обележиће и велика несвакидашња изложба „Време и васељена” у холу Студија М од 18 сати, као и изложбе, концерти и перформанси на неколико локација у граду.

Новосађани и њихови гости имаће прилику да чују неке од светски познатих извођача који ће 13. јануара наступити по први пут у Новом Саду. Међу њима је једна од најпознатијих светских фадо певачица из Португала, Carminho, чији је први албум већ достигао платинасто издање и која је добитница Златног Глобуса за најбољег извођача. Поред ње, те вечери моћи ћемо да чујемо и најпознатији француски кавер бенд „Nouvelle Vague са њиховим светски познатим обрадама музичких хитова, као америчку кантауторку Кристу Бел, звезду „Твин Пикс” серијала и музу Дејвида Линча, која нам доноси своје dreamy поп хитове, као и реномираног финског музичара Џимија Тенора. Уз њих ће наступити и познати енглески друм and bass бенд „Рудиментал DJ, као и електронски састав из деведесетих „Morcheeba, који такође долази из Енглеске.

С друге стране, новосадска публика моћи ће да чује и њој добро познате домаће и регионалне извођаче као што су: једна од најистакнутијих извођачица југословенске и хрватске сцене Јосипа Лисацрегионално познати кантаутор Дамир Урбанџез пијаниста и композитор Матија Дедић, затим Ван GoghБојана Вунтушишевић, Србски православни појци и други. На таласу музичких прослава, биће организована и два мања музичка пројекта намењена млађој публици – Чардак ни на небу ни на земљи, у организацији удружења уметника „Високо Ц” и Звучни сноп, организован од стране ШОСО „Милан Петровић”.

 

Фото: Владимир Величковић