Три несвакидашње изложбе на Дочеку у Новом Саду

Захваљујући титули Европске престонице културе, Нови Сад је једини град који ће у Нову годину ући са чак три несвакидашње изложбе инспирисане великим српским научницима светског ранга – Милевом Марић Ајнштајн, Милутином Миланковићем и Николом Теслом. Нове праксе развијене на пољу новомедијских уметности, у оквиру пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе”, омогућиле су да Дочек у Новом Саду 31. децембра буде посебан доживљај и другачије визуелно искуство. На три локације блистави умови науке и њихово стваралаштво поново ће засијати кроз уметност.

Радно време изложби

Теслина светлосна галерија у Подграђу Петроварадинске тврђаве могла се обићи током новогодишње ноћи, док су изложбе „Милутин: Време и васељена” и „Милева: Ми смо стена” отворене и даље.

Изложба „Милутин: Време и васељена” биће затворена 6. и 7. јануара, а после празника је можете посетити од уторка до суботе, од 12 до 20 сати, у Студију М. Недеља и понедељак су нерадни. Цена појединачне улазнице је 300 динара, цена улазнице за групне посете (више од петоро људи) је 200 динара, док породична улазница износи 1000 динара. Деца до седам година не плаћају улаз.

Изложба „Милева: Ми смо стена” биће отворена 6. јануара, од 9 до 14 часова, док је 7. јануар нерадан. Након празника изложба се може посетити свим данима, осим понедељком, од од 9 до 17 часова. Цена појединачне улазнице је 400 динара, док је цена породичне карте 1000 динара.

Милева и Милутин – симболи почетка и завршнице Европске престонице културе

Милева и Милутин били су централне личности свечаног отварања Европске престонице културе, 13. јануара ове године, кроз спектакл „Зенитеум”. Тада је отворена и изложба инспирисана Миланковићевим делом „Милутин: Време и васељена”, да би сада тај круг био затворен изложбом „Милева: Ми смо стена”, као круном титуларне године, када ове две изложбе представљају једну целину. Док је кроз програм „Милутин: Време и васељена” чувено здање Студија М добило потпуно нови изглед, сада је то учињено и са 1.200 квадрата обновљеног дела Музеја града Новог Сада на Петроварадинској тврђави где ће бити постављена изложба „Милева: Ми смо стена”.

„Оне чине једно дело, заокружено у инспирацији коју сам нашао у ова два велика ума, али остављам простор за даље истраживање. И Милева ће, као и Време и васељена, бити интерактивна мултимедијална поставка која посетиоце ставља у сам центар дешавања и изводи их из стандардне пасивне улоге. Унутрашњу архитектуру простора сам дизајнирао тако да ће моћи да прими композицију која на убедљив начин приказује причу инспирисану блиставим умом Милеве Марић. С намером у потпуности укидам спољашње светло и градим светлосне целине у које уписујем речи, цртеже, анимације, сценографске елементе… Ово уметничко дело свакако није класична документарна линеарна изложба које смо навикли да гледамо у нашим музејима”, рекао је аутор обе изложбе, уметник др Душан Јововић.

Током последњег дана 2022. године, али и током новогодишње ноћи, одржаће се бројна стручна вођења кроз изложбе „Милева: Ми смо стена” (Музеј града Новог Сада на Петроварадинској тврђави) и „Милутин: Време и васељена” (Студио М). Улаз на обе изложбе је слободан, али је неопходна пријава.

Тесла – светлосна галерија

Нови Сад је у 2022. годину ушао, а њу ће и заокружити, Теслином светлосном галеријом у Подграђу Петроварадинске тврђаве. Кроз несвакидашње светлосне инсталације барокни драгуљ Новог Сада, који датира из 17. века, постаће тако јединствени амбијент за улазак у 2023. годину, што се показало одличним решењем прошлог 31. децембра, када је Дочек у Новом Саду први пут после неколико деценија измештен са главног градског трга. У Теслиној светлосној галерији излагаће Chida Yasuhiro из Јапана, један од Артдексових (Artdex) „Девет изванредних светских уметника светлости”, Павла Беранова из Чешке, добитница награда за интерактивне инсталације и најбољи дизајн осветљења, Доријан Колунџија, који води студио за нове медије „Галерија 12”, чији је један од пројеката Музеј будућности у Дубаију, Горан Деспотовски као представник Савеза удружења ликовних уметника Војводине (СУЛУВ), уметници Дејан Стојков и Анђелко Попић и други.

„За Дочек 31. децембра чека вас један визуелни спектакл. Ми ћемо радити на 3D мапингу Београдске капије, уз стварање једног аудио-визуелног простора који ће обухватити све што се налази око Београдске капије, како бисмо расветом и видео-мапингом свима приближили и употпунили визуелно искуство у пратњи музичког програма који ће се дешавати то вече”, рекли су уметници Дејан Стојков и Анђелко Попић.

Музички програм 31. децембра у Новом Саду

Новосађани и Новосађанке и гости и гошће града у нову 2023. годину ући ће уз чувени британски трио Kosheen, затим добитнике БРИТ награде – састав Stereo MC’s, миљеника берлинских клубова, ди-џеја Biesmans, једног од највећих и најпопуларнијих вокалних састава на свету – Perpetuum Jazzile, али и чувене домаће алтернативне бендове РепетиторОбојени програмМонохром и друге.

Улаз је слободан за све музичке наступе, изложбе и друге визуелне програме у Подграђу Петроварадинске тврђаве, у оквиру програма Дочека 2023. године.

Ексклузивни партнер изложбе „Милева: Ми смо стена” је Ерсте банка.

Фото: Владимир Величковић, Mira Chaloupka, Промо