unesco-seeklogo

Doček 7528: Klasika, pank i elektro zvuk u najstarijem srpskom pozorištu

Doček 7528: Klasika, pank i elektro zvuk u najstarijem srpskom pozorištu

Klasična muzika najbolje ruske filharmonije iz Irkutska, autentični i energični hrvatski sastav Let 3 i mlada muzička producentkinja Nolah stižu 13. januara u Srpsko narodno pozorište, u okviru Dočeka 7528. čime Novi Sad nastavlja da slavi i promoviše jedinstvo različitosti.

Najbolja ruska filharmonija u Novom Sadu

Najbolji bas vokal, Aleksej Tihomirov, koji je tu titulu nedavno dobio u jednoj od najslavnijih svetskih operskih kuća, u njujorškoj Metropoliten operi, jedan je od solista koji će 13. januara u Velikoj sali SNP-a od 20 časova nastupiti sa najvećom ruskom filharmonijom iz Irkutska, uz Jadranku Jovanović, Ivana Tomaševa, Alekseja Tihomirova i Novosađanina, Željka Andrića.

Svaki nastup najveće ruske filharmonije događaj je za sebe, a Novosađani će imati privilegiju da svečanost i atmosferu Bečkog novogodišnjeg koncerta osete uživo u najstarijem pozorištu u Srbiji. Repertoar je raznovrstan i obiman, a na njemu će se naći i kompozicije Čajkovskog, Borodina, Hristića, kao i srpske narodne pesme: „Tamo daleko“, „U ranu zoru“, „Na kraj sela“, „Tiho noći“, „Bolujem ja“, „Niška Banja“… Orkestar ima veoma važnu ulogu u promovisanju klasične muzike i kulture Sibira, osnovan je 1958. godine, a 2000. dobija status guvernerske Irkutske oblasne filharmonije.

 

irkutska filharmonija doček novi sad

 

Pank u pozorištu

Energični nastupi, provokativni tekstovi, autentičan izgled i kostimi, slobodni, hrabri, iskreni – Let 3 stiže pravo iz ovogodišnje Evropske prestonice kulture, Rijeke u grad koji će sledeće godine poneti tu titulu, Novi Sad. Nastup tog hrvatskog sastava, koji inače nikoga ne ostavlja ravnodušnim, posebno će 13. januara doneti nešto novo i nesvakidašnje, s obzirom na to da je lokacija Mala sala SNP-a od 20 časova.

Uz njih stiže i Marijači bend „El Combo“, a zajedno će publiku zagrejati hitovima poput „Profesor Jakov“, „Omađijaj me“, „Dijete u vremenu“, „Izgubljeni“ i drugi.

 

let 3

 

Moderan zvuk u najstarijem pozorištu

Dobitnica nagrade za najbolje nastupe uživo „Vicous Music Award“, čime je premašila čak i Nicolasa Jaara i druga velika imena te kategorije, di džej Nolah stiže iz Barselone u Novi Sad.

Zašto su nastupi mlade muzičke producentkinje najbolji imaće priliku da proveri novosadska publika 13. januara na Kamernoj sceni od 22 časa.

Srpsko narodno pozorište biće ispunjeno novom energijom, moderne elektro muzike, a za Nolah, to neće biti prvi nastup na neočekivanoj lokaciji, s obzirom na to da je pre dve godine nastupila na rimskom vijaduktu u Francuskoj, odnosno mostu preko reke Gard, koji se nalazi na UNESCO-voj listi svetske baštine.

 

Nolah doček

 

Osim Srpskog narodnog pozorišta, Doček 7528. aktivira oko 50 lokacija širom grada, uz otkrivanje nekih novih mesta za kulture sadržaje, pa će tako jedna od najboljih basistkinja Evrope, Kinga Glik nastupiti u Radničkom domu, Dejan Petrović Big bend u Reformatorskoj crkvi, Goran Trajkoski u gimnaziji „Laza Kostić“, Elemental u Kožari SNP-a, Svemirko u Kino sali Železničke stanice i još brojni drugi.

Podsećamo, za razliku od Dočeka 2020. kada su svi sadržaji bili besplatni, u centru grada, na otvorenom, Doček 7528. je u zatvorenim prostorima, širom grada, u večernjim satima. Ulaznice se mogu pronaći na prodajnim mestima Gigs tix-a i na sajtu.

Sve informacije o izvođačima, satnici, lokacijama, prodaji ulaznica mogu se pronaći na sajtu Dočeka i na društvenim mrežama.

Kroz Doček 2020. i 7528. godine Novi Sad ponovo povezuje dve Nove godine, dva računanja vremena, dva kalendara, dva pisma, dva koncepta i podiže kapacitete kulturnog stvaralaštva. Spajanje vizuelnog identiteta, na kom su zajedno radili umetnici i novosadski studenti, sa muzikom najrazličitijih domačih, regionalnih i svetskih izvođača, izdvaja Doček, a samim tim i Novi Sad kao grad koji Novosađanima i gostima grada pruža jedinstven audio-vizuelni doživljaj.

Scroll to Top