unesco-seeklogo

Ko su studenti koji su obeležili Doček 7528?

Ko su studenti koji su obeležili Doček 7528?

Doček 7528. izdvojio se umetničkim konceptom, odnosno jedinstvenim vizuelnim identitetom koji je ispratio muzičke događaje.


Umetničke instalacije ispred prostora u kojima su održavani događaji, svetlosni efekti koji su upotpunili muzičke interpretacije, kao i same scenografije koje su privukle mnogo pažnje na ovogodišnjem Dočeku, ideja su i delo dve grupa studenata i njihovih mentora i koordinatora.
Jedna od zamisli programske platforme Doček 7528 . bila je angažovanje kreativnih studenata koji bi doprineli organiziciji ovakvog događaja i pokazali na koji način projekat „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ podiže standarde pri realizaciji ovakvih i sličnih dešavanja u regionu i Evropi.
Dve grupe studenata došle su sa osnovnih studija Scenske arhitekture tehnike i dizajna sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i osnovnih studija Novih likovnih medija sa Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Umetničke instalacije Kubus 1 i Linije kretanja koje su se nalazile ispred Sinagoge gde je nastupao Božo Vrećo sa Kameratom Akademikom, kreirali su Una Mladenović, Srđan Radaković, Rastko Lazarević, Nađa Vukorep, Ksenija Ilić, Danilo Krsmanović, Vanja Skenderović, Dušica Ilić i Nevena Ilić koji dolaze sa pomenutih odseka. Za neobični scenski dizajn koji je pobrao sve pohvale publike bio je zadužen Izvanredni Bob.

 

bozo vreco 7528

 

Nastup Svemirka u Kino sali Železničke stanice ispratio je scenski dizajn za koji su bili zaduženi članovi PDP konferencije, a umetničku instalaciju Kubus 2 kreirala je Una Mladenović, članica pomenutih grupa studenata.

 

svemirko docek 7528

 

Elemental koji je u Kožari držao publiku celo veče na nogama, bio je okružen scenskim rešenjima Srđana Radakovića, Rastka Lazarevića, Nađe Vukorep, Ksenije Ilić, Danila Krsmanovića, Vanje Skenderović, Dušice Ilić i Nevene Kopanje, a prekoputa, u Kulturnoj stanici Svilara, bend Lolobriđida takođe je atmosferu podigao do usijanja.

Scenski dizajn za nastup Lolobriđide radile su Milica Stojšić i Dragana Vilotić. Na platou ispred Svilare nalazila se umetnička instalacija Kubus 3, delo Une Mladenović.

 

lolobridjida doček 7528

 

Veoma neobičan bio je prostor Kanala 9, K9 stejšn, u kojem je održana hip hop žurka u organizaciji Kejk bits i na kojoj je nastupila grupa Zicer, a za scenski dizajn u K9 bio je zadužen Edvard Vinters, član grupa studenata.

Takođe, scenografija za nastup Nolah na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta bila je velko iznenađenje za sve prisutne. Kamernom scenom prolamali su se zvuci elektronske muzike, a rejv žurka u SNP-u bila je izazov za Julijanu Pavlović, članicu studentskih grupa, koja je bila zadužena za ovo zanimljivo scensko rešenje.

 

svetlana braun docek 7528

 

Свакако једна од најупечатљивијих сценографија овогодишњег Дочека налазила се у Радничком дому, на наступу Кинге Глик, а за њу је био задужен Едвард Винтерс.

 

kinga glik docek 7528

 

Doček u Novom Sadu je jedinstven događaj ovog tipa u Evropi, jer u jedan događaj spaja dve Nove godine, dva kalendara i dva pisma. Slaveći multukulturalnost našeg grada, pomovišući time i neke od najznačajnijih evropskih vrednosti,

Doček se ove godine izdvojio i detaljnim umetničkim konceptom koji je učinio da on dobije prepoznatljiv vizuelni identitet.

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to Top