unesco-seeklogo

Talenat Lane Zorjan u prostoru prve kulturne stanice u Novom Sadu

Talenat Lane Zorjan u prostoru prve kulturne stanice u Novom Sadu

U okviru Dočeka 7529. koji će 13. januara u onlajn formatu na platformi Visit Novi Sad predstaviti nove prostore za kulturu biće i prva kulturna stanica otvorena u Novom Sadu – Kulturna stanica Eđšeg, u kojoj će nastupiti mlada violinistkinja Lana Zorjan.

Ona će u prostoru nekadašnje streljane, tranformisane u kulturnu stanicu koja je za dve godine zauzela značajno mesto na kulturnoj mapi grada, izvesti četiri kompozicije uz klavirsku pratnju Milene Buče, u čemu će publika uživati onlajn 13. januara.

„Drugačiji je osećaj kada svirate bez publike, ja sam skoro godinu dana nastupala upravo tako i publika mi zaista nedostaje, njihova reakcija. Ipak, ovako će nas svakako videti veći broj ljudi, s obzirom na to da nismo ograničeni kapacitetom prostora, već svako može da nam se pridruži onlajn“, rekla je Lana Zorjan.

Lana je violinu u ruke uzela prvi put sa četiri godine i od onda ređa samo uspehe i nagrade, kojih je danas i više od 40. Učenica novosadske muzičke škole „Isidor Bajić“, nedavno je bila i predstavnica Srbije na internacionalnom takmičenju „Virtuozi V4+ – Sviramo istim jezikom” u Budimpešti, gde je dobila specijalnu nagradu.

„Meni je ovo bilo predivno iskustvo. Dobila sam posebnu nagradu, koja je podrazumevala i violinu sa potpisima Plasida Dominga i Tomasa Kočaka, što meni mnogo znači. Ono što će mi najviše ostati u sećanju su drugari koje sam upoznala, svi smo se družili, naravno sa distancom, pa smo morali da sklapamo po četiri, pet stolova, ali to nam nije smetalo. Po ceo dan smo bili zajedno, radeći u studiju ili družeći se, spuštajući jedni drugima tremu“, priča Lana.

дочек

Jedinstveni Doček u Novom Sadu koji spaja dve Nove godine, dva kalendara i dva računanja vremena, 31. decembra i 13. januara, prvi put će biti realizovan u onlajn formatu, otvarajući nove prostore za kulturu kako bi Srpska Atina spremno dočekala titulu Evropske prestonice kulture. Četvrti Doček, predstaviće svetskog virtuoza, internacionalno nagrađivane izvođače, ali i mlade nade najrazličitijih muzičkih žanrova – klasične, tradicionalne i elektronske muzike, džeza, indi-roka, repa…

 

Foto: Uroš Dožić

Scroll to Top