unesco-seeklogo

Odabrani umetnici koji će učestvovati na svečanom otvaranju Evropske prestonice kulture

Odabrani umetnici koji će učestvovati na svečanom otvaranju Evropske prestonice kulture

Novi Sad užurbano se priprema za 2022. godinu kada će postati Evropska prestonica kulture. U cilju daljeg podizanja kapaciteta lokalne scene i fokusiranja na novosadske umetnike, Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” u julu je raspisala Javni poziv za odabir umetnika/izvođača koji će učestvovati na ceremoniji svečanog otvaranja – 13. januara, te je komisija odabrala 10 umetnika koji će učestvovati u predstavi Zeniteum :: 2022, u okviru Dočeka.

Pravo učešća na Javnom pozivu imali su profesionalni glumci, pevači, plesači, kao i akrobate i cirkuski umetnici, pa su tako odabrani: Slavica Vučetić, Jelena Đulvezan, Lea Jevtić, Milica Šećerov, Nevena Kovačević, Marina Aratinović, Emilija Milosavljević, Ognjen Mićović, Lazar Petrović i Toma Križnar.

Kao jedan od produkciono najkompleksnijih poduhvata u programu Evropske prestonice kulture, ceremonija svečanog otvaranja zamišljena je kao spektakularni izvođački kulturni događaj pod nazivom Zeniteum :: 2022, čiji je autor jedan od najvažnijih figura slovenačke i regionalne umetničke scene, renomirani evropski reditelj i postgravitacioni umetnik, Dragan Živadinov.

Ova predstava za svoje protagoniste ima velika imena srpske nauke – matematičare Milevu Marić Ajnštajn i Milutina Milankovića. Matematika je centralna tema scenarija Zeniteuma :: 2022, sagledana kao oruđe i jezik koji čoveku omogućava da opiše svoje duhovno ostvarenje. Na ceremoniji će se pevati u slavu nauke i umetnosti, u ime kulture.

Naslov predstave – slavlja Zeniteum :: 2022 potiče od transnacionalnog umetničkog pokreta zenitizma koji je ustanovio umetnik i urednik časopisa Zenit, Ljubomir Micić (1895 – 1971). U svom međunarodnom časopisu on je oblikovao modernističku umetnost između dva svetska rata, a odjeci njegovog rada osetili su se u Beogradu, Zagrebu, Parizu, Berlinu, Milanu i Moskvi.

Kako je ranije najavljeno, Novi Sad će se kao Evropska prestonice kulture 2022. godine predstaviti sa više od 1500 kulturnih događaja i 4000 lokalnih, nacionalnih i internacionalnih umetnika, u ukupno osam programskih lukova. Od toga, više od 1700 evropskih i svetskih umetnika iz preko 45 zemalja pričaće priču Srpske Atine, kroz vizuru zajedničkih evropskih vrednosti, ali i izazova. Više o programskom konceptu možete pročitati ovde.

Foto: V. Veličković

Scroll to Top