unesco-seeklogo

Tesla, izumetnik: Počele pripreme za Doček 2022

Tesla, izumetnik: Počele pripreme za Doček 2022

Pre četiri godine, Novi Sad je od puke zabave dočeka „najluđe noći“ dobio brend Doček, jedinstven u Evropi, spojivši proslavu dve Nove godine. Doček je drugačijim programskim i produkcijskim pristupom, ali i umetničkim kvalitetom, pozicionirao Srpsku Atinu kao buduću Evropsku prestonicu kulture, izabravši baš 13. januar i 31. decembar 2022. godine kao termine svečanog otvaranja, odnosno zatvaranja godine titule.

U okviru programa za Doček 2022, Novosađani će 31. decembra imati priliku da pogledaju pozorišnu predstavu „Tesla, izumetnik“ u režiji Nebojše Bradića, a po romanu Vladimira Pištala „Tesla, portret među maskama” i to na otvorenom, u centru Evropske prestonice kulture.

Reditelj Nebojša Bradić ističe da drama „Tesla, izumetnik”, kao i Pištalov roman kojim je inspirisana, nije biografska rekonstrukcija jednog života, već priča koja se uspostavlja kao paradigma slike savremenog sveta.

„U tom svetu se vodi večita borba između onih koji vide dalje i dublje, koji ispod pojavnih oblika naslućuju moćne sile koje žele da oslobode i onih drugih, čiji se uvid u snagu tih sila ograničava na potrebu da ih kontrolišu i nadziru. Tesla u drami stvarnost detektuje intuicijom, pa ga zbog toga imenujemo onako kako je to svojevremeno učinio Laza Kostić. Otuda baš ovakav naslov komada, otuda upotreba kostićevski smele kovanice sastavljene od dve reči – izumitelj i umetnik“ istakao je Bradić.

U predstavi igraju: Marko Marković, Miroslav Fabri, Jugoslav Krajnov, Tijana Marković, Višnja Obradović, Alisa Lacko, Milan Kovačević, Sanja Krajnov, Aleksandar Gajin, Peđa Marjanović, Miodrag Petrović, Dragan Kojić, Grigorije Jakišić, Jovan Živanović, Ivana Vukčević, Aleksandra Pleskonjić, Stefan Beronja, Katarina Bradonjić i Tijana Milovanov.

Scenograf je Miodrag Tabački, kostimografkinja Staša Jamušakov, dok muziku za predstavu komponuje Aleksandra Vrebalov. Dramaturg na predstavi je Aleksandar Milosavljević.

Odmah nakon predstave, Novosađani i njihovi gosti odšetaće u svetlosnoj povorci do Podgrađa tvrđave, kako bi tamo ušli u novu godinu kao deo jedinstvene multimedijalne izložbe posvećene Tesli. Ona će preobraziti uobičajeni doživljaj grada, koji će u novogodišnjoj noći i sam postati svetlosna galerija na otvorenom – „Tesla – svetlosna galerija”.

Velikan svetske nauke Nikola Tesla je bio prvi proglašeni počasni građanin Novog Sada, davne 1936. godine, iako nikada, nažalost, nije boravio u Novom Sadu. Sada ćemo ga, simbolički, vratiti Novom Sadu – Evropskoj prestonici kulture. Na taj način, Novosađani će odati počast Tesli kao poznatoj figuri globalne kulture, koja u sebi objedinjuje različite vrednosti koje su motivisale rad na programima Novog Sada 2022: pokretljivost, inovativnost, istrajnost, posvećenost, proces i – energiju, naravno u saradnji sa najstarijim srpskim teatrom – Srpskim narodnim pozorištem.

Posle Dočeka 2022, i brojnih koncerata koji će se održati 31. decembra i 1. januara u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, Novosađani će biti svedoci svečanom otvaranju 13. januara 2022. godine koje će obeležiti multimedijalna predstava „Zeniteum :: 2022”, reditelja Dragana Živadinova, na jednom od glavnih gradskih bulevara, ispred Banovine, koja će kroz umetnost slaviti velika imena srpske nauke – Milevu Marić Anštajn i Milutina Milankovića.

Svečano otvaranje obeležiće i velika nesvakidašnja izložba „Vreme i vaseljena” u holu Studija M, kao i izložbe, koncerti i performansi na više od 20 lokacija u gradukoji će početi već 12. januara, a planirani su i za 13, 14. i 15. januar.

I ove godine, kruna i glavni događaji Dočeka u 2022. godini su programi dvojnog otvaranja Evropske prestonice kulture, pa tako ponovo spajamo dva računanja vremena kroz dva datuma, dva otvaranja, dva pisma i dve vrste umetnosti – izvođačka i vizuelna.

 

Foto: Srđan Doroški

Scroll to Top