unesco-seeklogo

Mileva: Mi smo stena

Mileva: Mi smo stena

Prvi put će velikom interaktivnom multimedijalnom izložbom „Mileva: Mi smo stena” u Muzeju grada Novog Sada svetskoj javnosti biti predstavljen život i značaj Mileve Marić Ajnštajn. Muzej na petrovaradinskoj steni koja natkriljuje Novi Sad preispitaće simboliku prezimena Ajnštajn (jedna stena) kroz izložbu koja je inspirisana Milevinim blistavim umom, a prikazana kroz umetničku prizmu autora dr Dušana Jovovića.

Tokom novogodišnje noći održaće se brojna stručna vođenja kroz izložbu „Mileva: Mi smo stena” (Muzej grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi). Ulaz na izložbu je slobodan, ali je neophodna prijava. Za stručno vođenje se možete prijaviti tako što ćete izabrati jedan od ispod ponuđenih termina u kojem želite da posetite izložbu. Klikom na link otvoriće se formular čijim popunjavanjem ćete završiti proces prijave za stručno vođenje u određenom terminu. U slučaju eventualnih nepredviđenih izmena, obavestićemo vas na vreme.

Prijavite se za stručno vođenje kroz izložbu „Mileva: Mi smo stena” 31. decembra, u nekom od ponuđenih termina:

20.00 
20.30 
21.00 
21.30 
22.00 
22.30 
23.00 
23.30 
00.00 
00.30 
01.00 
01.30 

Umesto da Milevu posmatramo kroz pojednostavljene narative o ženi, koji je često vide kao žrtvu i pasivnu učesnicu u istoriji nauke i porodičnog života, velika izložba o njoj poziva nas, na hrabar i inovativan način, da se sami uzdignemo ka aktivnom i delatnom principu jednog istinski stvaralačkog života. S obzirom na to da je građa o životu i naučnom radu Mileve Marić oskudna, umetnička građa zasniva se u najvećoj meri na pisimima koja su ostala iza Mileve i Alberta.

Izložba se sastoji od vrlo snažnog vizuelnog narativa koji će na upečatljiv i drugačiji način pristupiti liku i delu Mileve Marić Ajnštajn. Svakako se ne radi o klasičnoj dokumentarnoj i istorijskoj postavci, već ona najvećim delom počiva na umetničkim instalacijama koje unutar novog, za ovu priliku dizajniranog, prostora posetioce i posetiteljke uvodi u sam centar dešavanja. Kretanje publike uslovljeno je scenografijom koja sve vreme komunicira sa njima i prostor čini magičnim. Autor svesno ukida dnevno svetlo i time uspostavlja potpunu kontrolu, namerno deli prostor u svojoj kompoziciji na „svetli” i „tamni”, dva dela koji čine jednu celinu i ne mogu da postoje samostalno.

Veliki deo izložbenog prostora Muzeja Grada Novog Sada je rekonstruisan za potrebe izložbe „Mileva: Mi smo stena” i ostaće legat gradu kao jedan od najozbiljnijih prostora za izložbe koji se prostire na 1200 metara kvadratnih.

Ova umetnička izložba je jedinstvena i zato što je nastala kreativnom upotrebom najmodernijih tehnologija, novih medija, 3D animacija, digitalnog zvuka, holograma, ali i klasičnog umetničkog jezika koji se ogleda u skulpturi, grafičkom dizajnu, crtežu i slici.

Radno vreme Muzeja grada Novog Sada za vreme praznika: 1. i 3. januar od 12 do 20 časova, ostalim danima od 9 do 17 časova. Ponedeljak je neradan.

Za Badnji dan 6. januara izložba je otvorena od 9 do 14 časova.

Za Božić, 7. januara izložba će biti zatvorena.

Cena pojedinačne ulaznice je 400 dinara, dok je cena porodične karte 1000 din.

Ekskluzivni partner izložbe „Mileva: Mi smo stena” je Erste banka.

Scroll to Top