unesco-seeklogo

Теслина светлосна галерија

Теслина светлосна галерија

Осим узбудљивих музичких наступа, Дочек 31. децембра обележиће Теслина светлосна галерија која ће, кроз игру светлости, покрета и звукова интерактивних аудио-визуелних уметничких интервенција, створити потпуно нови амбијент барокног драгуља Новог Сада, Подграђа, као и Петроварадинске тврђаве, једне од најбоље очуваних фортификација у Европи. У Теслиној светлосној галерији излагаће Chida Yasuhiro из Јапана, један од Артдексових (Artdex) „Девет изванредних светских уметника светлости”, Павла Беранова из Чешке, добитница награда за интерактивне инсталације и најбољи дизајн осветљења, Доријан Колунџија, који води студио за нове медије „Галерија 12”, чији је један од пројеката Музеј будућности у Дубаију, Горан Деспотовски као представник Савеза удружења ликовних уметника Војводине (СУЛУВ), уметници Дејан Стојков и Анђелко Попић и други.

Филозофија Дочека је јединство у различитости, (су)живот у дуалности – између два календара, дана и ноћи, светлости и таме, звука и слике, прошлости и будућности, традиције и савремених технологија, које повезује јединствена енергија, баш као и код Тесле. Барокни амбијент Подграђа, али сама Петроварадинска тврђава, кроз Теслину светлосну галерију постаће простор сусрета ових супротности, увезаних енергијом светлости. Истражујући светлост као животни принцип који увезује све нивое постојања, уметници и уметнице кроз различите уметничке медије Подграђе и Тврђаву претварају у простор сусрета.

У оквиру Теслине светлосне галерије биће представљена светлосна кинетичка инсталација „Time of Flight” уметника Доријана Колунџије, која ће бити постављена код сата на Петроварадинској тврђави. „Time of Flight” је сложени систем светлосних извора, видео пројекција и моторизованих механичких елемента синхронизованих у комплексну, интригантну кореографију која прати компоновани и продуцирани музички амбијент базиран на аудио записима механизма сата на Петроварадинској тврђави. Јапански уметник Chida Yasuhira на Тврђави ће представити своју светлосну инсталацију „Brocken”. Ради се о интерактивном објекту инспирисаном мистериозним Брокеновим спектром који се јавља када је сунце постављено директно иза вас, разбијајући и расипајући светлосне зраке. Chida рекреира овај феномен у великој металној коцки у којој је ручно избушено преко 50 хиљада рупа. Концентрисани снопови светлости продиру у мрачни простор и стварају илузију да вас светлост прати.

Као представник Савеза удружења ликовних уметника Војводине (СУЛУВ), Горан Деспотовски ће представити интерактивни видео рад „Огрлица” на малој сцени, у Штросмајеровој. Концепт рада базиран је на визуелној интерпре­тацији сведене форме, кроз процесе кретања субјекта и околине. Рад „Огрлица” представља видео у три дела у којем су присутни принципи кретања: настајања и нестајања, енергије духа и околних присутних манифестација.

У оквиру визуелног програма Дочека на Петроварадинској тврђави, представиће се и чешка уметница Павла Беранова са светлосно-звучном инсталацијом „Words on Wire”. Инсталација ће бити постављена у крошњама дрвећа, на стази између Музеја града Новог Сада и сата. Птице се у многим културама сматрају симболима слободе, док се писање види као чувар народних традиција, успомена и наслеђа. Чешка уметница Павла Беранова преточила је ове вредности у 21 светлећи објекат, при чему је користила кратке текстове и песме које је сакупила на 16 светских језика. Светлост продире кроз перфориране текстове и пројектује се на дрвеће, траву или тротоаре.

Уметничке интервенције Дејана Стојкова и Анђелка Попића, у форми видео-сценографије која ће пратити музичке наступе, биће приказане на главној сцени код Београдске капије, при чему ће за сваког извођача и извођачицу бити креирани посебни видео радови.

Поред мултимедијалних уметника и уметница који ће се представити у оквиру Теслине светлосне галерије, посебном аудио-визуелном доживљају 31. децембра у Подграђу и на Петроварадинској тврђави допринеће изложба „Милева: Ми смо стена” аутора др Душана Јововића у Музеју града Новог Сада, као и узбудљиви музички наступи домаћих и европских музичара и музичарки: Kosheen, Stereo MC’s, Biesmans, Репетитор, Обојени програм, Perpetuum Jazzile, Монохром и други.

Фото: Toru Tsuji, Јелена Јанковић, Промо

Scroll to Top