unesco-seeklogo

Teslina svetlosna galerija

Teslina svetlosna galerija

Osim uzbudljivih muzičkih nastupa, Doček 31. decembra obeležiće Teslina svetlosna galerija koja će, kroz igru svetlosti, pokreta i zvukova interaktivnih audio-vizuelnih umetničkih intervencija, stvoriti potpuno novi ambijent baroknog dragulja Novog Sada, Podgrađa, kao i Petrovaradinske tvrđave, jedne od najbolje očuvanih fortifikacija u Evropi. U Teslinoj svetlosnoj galeriji izlagaće Chida Yasuhiro iz Japana, jedan od Artdeksovih (Artdex) „Devet izvanrednih svetskih umetnika svetlosti”, Pavla Beranova iz Češke, dobitnica nagrada za interaktivne instalacije i najbolji dizajn osvetljenja, Dorijan Kolundžija, koji vodi studio za nove medije „Galerija 12”, čiji je jedan od projekata Muzej budućnosti u Dubaiju, Goran Despotovski kao predstavnik Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV), umetnici Dejan Stojkov i Anđelko Popić i drugi.

Filozofija Dоčeka je jedinstvo u različitosti, (su)život u dualnosti – između dva kalendara, dana i noći, svetlosti i tame, zvuka i slike, prošlosti i budućnosti, tradicije i savremenih tehnologija, koje povezuje jedinstvena energija, baš kao i kod Tesle. Barokni ambijent Podgrađa, ali sama Petrovaradinska tvrđava, kroz Teslinu svetlosnu galeriju postaće prostor susreta ovih suprotnosti, uvezanih energijom svetlosti. Istražujući svetlost kao životni princip koji uvezuje sve nivoe postojanja, umetnici i umetnice kroz različite umetničke medije Podgrađe i Tvrđavu pretvaraju u prostor susreta.

U okviru Tesline svetlosne galerije biće predstavljena svetlosna kinetička instalacija „Time of Flight” umetnika Dorijana Kolundžije, koja će biti postavljena kod sata na Petrovaradinskoj tvrđavi. „Time of Flight” je složeni sistem svetlosnih izvora, video projekcija i motorizovanih mehaničkih elementa sinhronizovanih u kompleksnu, intrigantnu koreografiju koja prati komponovani i producirani muzički ambijent baziran na audio zapisima mehanizma sata na Petrovaradinskoj tvrđavi. Japanski umetnik Chida Yasuhira na Tvrđavi će predstaviti svoju svetlosnu instalaciju „Brocken”. Radi se o interaktivnom objektu inspirisanom misterioznim Brokenovim spektrom koji se javlja kada je sunce postavljeno direktno iza vas, razbijajući i rasipajući svetlosne zrake. Chida rekreira ovaj fenomen u velikoj metalnoj kocki u kojoj je ručno izbušeno preko 50 hiljada rupa. Koncentrisani snopovi svetlosti prodiru u mračni prostor i stvaraju iluziju da vas svetlost prati.

Kao predstavnik Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV), Goran Despotovski će predstaviti interaktivni video rad „Ogrlica” na maloj sceni, u Štrosmajerovoj. Koncept rada baziran je na vizuelnoj interpre­taciji svedene forme, kroz procese kretanja subjekta i okoline. Rad „Ogrlica” predstavlja video u tri dela u kojem su prisutni principi kretanja: nastajanja i nestajanja, energije duha i okolnih prisutnih manifestacija.

U okviru vizuelnog programa Dočeka na Petrovaradinskoj tvrđavi, predstaviće se i češka umetnica Pavla Beranova sa svetlosno-zvučnom instalacijom „Words on Wire”. Instalacija će biti postavljena u krošnjama drveća, na stazi između Muzeja grada Novog Sada i sata. Ptice se u mnogim kulturama smatraju simbolima slobode, dok se pisanje vidi kao čuvar narodnih tradicija, uspomena i nasleđa. Češka umetnica Pavla Beranova pretočila je ove vrednosti u 21 svetleći objekat, pri čemu je koristila kratke tekstove i pesme koje je sakupila na 16 svetskih jezika. Svetlost prodire kroz perforirane tekstove i projektuje se na drveće, travu ili trotoare.

Umetničke intervencije Dejana Stojkova i Anđelka Popića, u formi video-scenografije koja će pratiti muzičke nastupe, biće prikazane na glavnoj sceni kod Beogradske kapije, pri čemu će za svakog izvođača i izvođačicu biti kreirani posebni video radovi.

Pored multimedijalnih umetnika i umetnica koji će se predstaviti u okviru Tesline svetlosne galerije, posebnom audio-vizuelnom doživljaju 31. decembra u Podgrađu i na Petrovaradinskoj tvrđavi doprineće izložba „Mileva: Mi smo stena” autora dr Dušana Jovovića u Muzeju grada Novog Sada, kao i uzbudljivi muzički nastupi domaćih i evropskih muzičara i muzičarki: Kosheen, Stereo MC’sBiesmans, Repetitor, Obojeni program, Perpetuum Jazzile, Monohrom i drugi.

Foto: Toru Tsuji, Jelena Janković, Promo

Scroll to Top