unesco-seeklogo

Video-scenografija reditelja Aleksandra Nikolića će upotpuniti nastup Lajka Feliksa, u Reformatorskoj crkvi neogotičkog stila, 13. januara na Dočeku 7531. godine.

Aleksandar Nikolić je diplomirao pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Studirao je istoriju umetnosti, kao i industrijski dizajn. Stručno se usavršavao u Italiji, Nemačkoj, Grčkoj u oblasti opere.

Od 2019. je direktor Malog pozorišta „Duško Radović“. Aleksandar Nikolić je vanredni profesor na Institutu za umetničku igru u Beogradu (oblast Režija u operi i baletu). Od 2016. drži internacionalne master klasove u Izraelu i Srbiji namenjene operskim pevačima. Dobitnik je visokih priznanja u umetnosti Žamboki fondacije i Grada Jerusalima „Za izvanredan doprinos kulturi grada Jerusalima“ 2018, zatim GIPAC fondacije iz Bostona za razvoj operske umetnosti i operske pedagogije, kao i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu za „izuzetnu saradnju sa ansmblom Opere SNP-a i podizanje umetničkog nivoa operskih predstava SNP-a“. U sezoni 2015/16. angažovan u Royal Opera House Covent Garden u Londonu kao director on duty na operi Travijata.

Lajko Feliks (Lajkó Félix), jedan od najpriznatijih world music violinista u Evropi, prirediće autentični muzički ugođaj u jedinstvenoj igri svetla i senki u Reformatorskoj crkvi. Violinista panonskog senzibiliteta koji je očarao svet predstaviće svu lepotu violine, citre i tradicionalnih žičanih instrumenata u ambijentu kakav se može doživeti samo tokom Dočeka.

Foto: Promo

Scroll to Top