unesco-seeklogo

Chida Yasuhiro / Brocken

Chida Yasuhiro / Brocken

Светлосна инсталација „Brocken” јапанског уметника Chida Yasuhira ће бити представљена на Петроварадинској тврђави у ноћи 31. децембра у оквиру визуелног програма Дочека, као део пројекта Tesla Light Gallery.

Brocken 5.6” је интерактивни објекат инспирисан мистериозним Брокеновим спектром који се јавља када је сунце постављено директно иза вас, разбијајући и расипајући светлосне зраке. Чида рекреира овај феномен у великој металној коцки у којој ручно избуши преко 50 хиљада рупа. Концентрисани снопови светлости продиру у мрачни простор и стварају илузију да вас светлост прати.

Метална конструкција са више од 50 хиљада рупа избушених ручно ствара природни светлосни феномен Брокеновог спектра који се може појавити на магловитој планинској падини.

Chida Yasuhiro је рођен 1977. у Канагави, у Јапану. Дипломирао је архитектуру. Ствара импресивне уметничке инсталације на теме свести о простору које су засноване на његовим искуствима из активности као што су планинско пењање, пењање по леду и спелеокоп. Између осталих награда, изабран је за Артдек-ових „Девет изванредних светских уметника светлости“ заједно са Олафуром Елијасоном и Џеј Тарелом (2019).

 

 

Scroll to Top