unesco-seeklogo

Pravo sa scena najvećih svetskih festivala, pa i one iz kultnog njujorškog paba na kojoj su pevali legendarni Lenard Koen i Doli Parton, stiže bend Kal. Doček 7531. će, 13. januara u 21 čas u intimnoj atmosferi Kulturne stanice Rumenka, publici otkriti kako zvuči romska muzika s elementima tanga, Bliskog istoka i Jamajke. Ulaz je slobodan.

Kal je muzička grupa iz Srbije, osnovana 1996. godine u Valjevu. Autentičan naziv Kal potiče iz romskog jezika i znači „crno“. Sasvim originalna i neodoljiva muzika ovog benda može se opisati kao tradicionalna balkanska romska muzika sa elementima tanga, te turske, bliskoistočne i čak jamajkanske muzike. Grupa je postala popularna u Srbiji i širom sveta 2006. kada je izdala svoj prvi album, a zapadni muzički kritičari su njihov zvuk nazvali Rock´N´Roma ili Gypsy Rockabilly.

Bend Kal kroz svoju muziku predstavlja kulturu romskog naroda, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Godine 2013. sa pesmom „Kadifa usne“ Kal je učestvovao na takmičenju Beosong. Pred inostranom publikom nastupio je na brojnim značajnim evropskim festivalima: Roskilde (Danska), Fusion (Nemačka), Berlinale (Nemačka), Exit (Srbija), Sziget (Mađarska), La notte di San Lorenzo  (Italija) i drugi. Pored velikih evropskih turneja, Kal je imao i dve američke turneje, tokom kojih su nastupali na kultnim scenama, poput scene čuvenog Džoovog paba u Njujorku na kojoj su pevali i Ričard Tompson, Lenard Koen, Doli Parton i druge legende. Upravo ove turneje dovele su do saradnje grupe Kal sa jednom on najvećih njujorških muzičkih atrakcija – Gogol Bordelo.

Kal je otvorio i prvi Kustendorf 2008. godine, a gitarista i frontmen benda, Dragan Ristić, napisao je tekst popularne pesme „Bubamara“ za kultni film Emira Kusturice „Crna mačka, beli mačor“.

 

Scroll to Top