unesco-seeklogo

Nastup Lajka Feliksa u okviru Dočeka 7531. je rasprodat!

Lajko Feliks (Félix Lajkó), jedan od najpriznatijih world music violinista u Evropi, prirediće autentični muzički ugođaj u jedinstvenoj igri svetla i senki u Reformatorskoj crkvi, 13. januara u ponoć na Dočeku 7531. godine. Violinista panonskog senzibiliteta koji je očarao svet predstaviće svu lepotu violine, citre i tradicionalnih žičanih instrumenata u ambijentu kakav se može doživeti samo tokom Dočeka.

Nastup Lajka Feliksa, u Reformatorskoj crkvi neogotičkog stila, će upotpuniti video-scenografija reditelja Aleksandra Nikolića.

Rođen 1974. u Bačkoj Topoli, multietničkom i multikulturalnom gradiću u Vojvodini, u detinjstvu je počeo da uči citru da bi u Srednjoj muzičkoj školi u Subotici, na odseku za duvačke instrumente, završio saksofon. U Budimpeštu je otišao s pozajmljenom violinom i postao član Kvarteta „Dresch“. Niko pre njega u porodici, i pored afiniteta i ljubavi prema muzici, nije se njome profesionalno bavio. I danas Lajko Feliks živi između Budimpešte i Subotice, predstavljajući i povezujući kulturu Mađarske i svog rodnog vojvođanskog tla.

U stvari, Lajko stvara muziku više impulsivno, pa stoga i nije neophodno definisati njegov stil ili muzički žanr, jer ona je kreirana upravo iz suprotnosti, odnosno često od retko spojivog.

Lajko Feliks rado i često sarađuje s velikim brojem dobro poznatih grupa i solista. Imao je i nekoliko koncerata s Aleksandrom Balaneskuom i duvačkim bendom čuvenog trubača Bobana Markovića. Njegova violina osvaja muzički senzibilnu publiku širom sveta, u Tokiju, Amsterdamu, Berlinu, Bratislavi, Pragu, Budimpešti, Brašovu, Beogradu, Sarajevu, Ljubljani, Frankfurtu, Lionu, Bordou, Veneciji, Veroni, Edinburgu, Londonu, Talinu, Beču i Njujorku. Često upoređivan ili nazivan „đavoljim violinistom“, „vojvođanskim Paganinijem“ ili ranije „čudom od deteta“, kada je na podijumu s instrumentom, bila to violina ili citra, Lajko je sposoban i spreman da učini sve da zadivi publiku i uvede je u svet poznat i dostupan samo onima rođenim sa specijalnim talentom.

Aleksandar Nikolić je diplomirao pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Studirao je istoriju umetnosti, kao i industrijski dizajn. Stručno se usavršavao u Italiji, Nemačkoj, Grčkoj u oblasti opere.

Od 2019. je direktor Malog pozorišta „Duško Radović“. Aleksandar Nikolić je vanredni profesor na Institutu za umetničku igru u Beogradu (oblast Režija u operi i baletu). Od 2016. drži internacionalne master klasove u Izraelu i Srbiji namenjene operskim pevačima. Dobitnik je visokih priznanja u umetnosti Žamboki fondacije i Grada Jerusalima „Za izvanredan doprinos kulturi grada Jerusalima“ 2018, zatim GIPAC fondacije iz Bostona za razvoj operske umetnosti i operske pedagogije, kao i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu za „izuzetnu saradnju sa ansmblom Opere SNP-a i podizanje umetničkog nivoa operskih predstava SNP-a“. U sezoni 2015/16. angažovan u Royal Opera House Covent Garden u Londonu kao director on duty na operi Travijata.

Ulaznice po promotivnoj ceni možete kupiti online, kao i u celokupnoj Gigs Tix prodajnoj mreži.

 

Scroll to Top