unesco-seeklogo

Павла Беранова / Words on Wire

Павла Беранова / Words on Wire

Светлосно-звучну инсталацију „Words on Wire” ће представити чешка уметница Павла Беранова, 31. децембра на Петроварадинској тврђави у оквиру визуелног програма Дочека, као део пројекта Tesla Light Gallery. Инсталација ће бити постављена на стази од Музеја Града Новог Сада ка сату, где ће уметничка дела бити ушушкана међу крошњама дрвећа.

Птице се у многим културама сматрају симболима слободе. Писање као чувар народних традиција, успомена и наслеђа. Чешка уметница Павла Беранова преточила је ове вредности у 21 светлећи објекат уз коришћење кратких текстова и песама које је сакупила на 16 светских језика. Светлост продире кроз перфориране текстове и пројектује се на листовима дрвећа, трави или градским тротоарима. Звук и музику компоновала је чешка певачица и композитор Владивојна Ла Чиа.Текстови на свих 16 језика доступни су овде.

Текст исписан на српском језику:

У овом прелепом амбијенту сопствене туге одиграћу посебан плес.
Ритам диктира почетак и крај.
Мој крај и твој почетак.
Себе остављам и просипам по овом спрату.
Плешем по себи.
Остављам сву љубав и наду.
Скупљам ствари или оне скупљају мене, још не знам одговор на то питање.
Знам да ритам даје смисао, па чак и мојој сопственој глупости.
Одлазим из овог простора, али без себе.
Без тебе одавно.
Никада ме нећеш видети више.
Можда ћеш ме препознати негде, по ритму.
Ритам је зајебана ствар.

Креативни тим:

Павла Беранова, уметничко руководство
Иво Опл, грађевинарство
Vit Trunec, програмирање
Vladivojna La Chia, Звук и музика
Jiri Suchanek, надзор пројекта

Дизајнерка светла Павла Беранова, са седиштем у Прагу, веома интеактивно сарађује са креативном индустријом из целе Европе. Ради на различитим пољима: позориште, архитектура и визуелна уметност, често стварајући везе између њих. Била је члан различитих дизајнерских и уметничких тимова. Светлост јој је омиљено средство креативног изражавања. Области интересовања: дизајн сценског осветљења (плес, опера, драма), светлосне инсталације, дизајн архитектонског осветљења, дизајн изложбе и осветљења, видео дизајн, истраживање и едукација у сценографији и дизајну осветљења.

Другу награду за концепт за интерактивну инсталацију „Refelction of heaven“ (Интерактивно међународно такмичење дизајна) је освојила 2012. године, а 2011. награду за најбољи дизајн осветљења на The Czech dance platform.

Фото: Јелена Јанковић

Scroll to Top