unesco-seeklogo

Svetlosno-zvučnu instalaciju „Words on Wire” će predstaviti češka umetnica Pavla Beranova, 31. decembra na Petrovaradinskoj tvrđavi u okviru vizuelnog programa Dočeka, kao deo projekta Tesla Light Gallery. Instalacija će biti postavljena na stazi od Muzeja Grada Novog Sada ka satu, gde će umetnička dela biti ušuškana među krošnjama drveća.

Ptice se u mnogim kulturama smatraju simbolima slobode. Pisanje kao čuvar narodnih tradicija, uspomena i nasleđa. Češka umetnica Pavla Beranova pretočila je ove vrednosti u 21 svetleći objekat uz korišćenje kratkih tekstova i pesama koje je sakupila na 16 svetskih jezika. Svetlost prodire kroz perforirane tekstove i projektuje se na listovima drveća, travi ili gradskim trotoarima. Zvuk i muziku komponovala je češka pevačica i kompozitor Vladivojna La Čia.Tekstovi na svih 16 jezika dostupni su ovde.

Tekst ispisan na srpskom jeziku:

U ovom prelepom ambijentu sopstvene tuge odigraću poseban ples.
Ritam diktira početak i kraj.
Moj kraj i tvoj početak.
Sebe ostavljam i prosipam po ovom spratu.
Plešem po sebi.
Ostavljam svu ljubav i nadu.
Skupljam stvari ili one skupljaju mene, još ne znam odgovor na to pitanje.
Znam da ritam daje smisao, pa čak i mojoj sopstvenoj gluposti.
Odlazim iz ovog prostora, ali bez sebe.
Bez tebe odavno.
Nikada me nećeš videti više.
Možda ćeš me prepoznati negde, po ritmu.
Ritam je zajebana stvar.

Kreativni tim:

Pavla Beranova, umetničko rukovodstvo
Ivo Opl, građevinarstvo
Vit Trunec, programiranje
Vladivojna La Chia, Zvuk i muzika
Jiri Suchanek, nadzor projekta

Dizajnerka svetla Pavla Beranova, sa sedištem u Pragu, veoma inteaktivno sarađuje sa kreativnom industrijom iz cele Evrope. Radi na različitim poljima: pozorište, arhitektura i vizuelna umetnost, često stvarajući veze između njih. Bila je član različitih dizajnerskih i umetničkih timova. Svetlost joj je omiljeno sredstvo kreativnog izražavanja. Oblasti interesovanja: dizajn scenskog osvetljenja (ples, opera, drama), svetlosne instalacije, dizajn arhitektonskog osvetljenja, dizajn izložbe i osvetljenja, video dizajn, istraživanje i edukacija u scenografiji i dizajnu osvetljenja.

Drugu nagradu za koncept za interaktivnu instalaciju „Refelction of heaven“ (Interaktivno međunarodno takmičenje dizajna) je osvojila 2012. godine, a 2011. nagradu za najbolji dizajn osvetljenja na The Czech dance platform.

Foto: Jelena Janković

Scroll to Top