unesco-seeklogo

Ke Ma, Šihan Vang i Silk & Wind duo

Ke Ma, Šihan Vang i Silk & Wind duo

Virtuozi klasične muzike Šihan Vang, Ke Ma i „Silk & Wind duo” Vanže Žang i Dejana Sinadinovića, zadivili su svet, a sada spremaju ekskluzivni nastup na Dočeku, 13. januara u 20 časova, u Novosadskom pozorištu!

„Pijanisti kreću u doživotnu potragu za srcem muzike, ali Ke Ma je već bliža od mnogih i brža od većine“ – Peter Kuantrill, The Arts Desk

Ke je debitovala 2017. u Vigmor Holu pod pokroviteljstvom Kirckman Concert Society, i održala je koncerte širom Velike Britanije, Italije, Francuske, Nemačke, Poljske, Mađarske i SAD. Kao solista nastupala je sa Simfonijskim orkestrom Šenžen, Sečuanskim Simfonijskim orkestrom, Kraljevskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom mladih muzičara, Simfonijskim orkestrom Safolk i Simfonijskim orkestrom iz Miškolca pod dirigentskom palicom Tamaša Gala u Palati umetnosti u Budimpešti.

Tokom 2020. godine, Ke se pojavila kao solistkinja na takmičenju za Zlatnu medalju i izvela Koncert za klavir br.1 Čajkovskog novom tehnikom niske latencije i sarađivala sa Gildhol simfonijskim orkestrom pod dirigentskom palicom maestra Ričarda Farnsa. Pored toga, smatra da je privilegija nastupati u katedrali u Jorku kao prva kineska pijanistkinja ikada na tom prestižnom mestu, te je takođe bila pozvana da razgovara o uticaju pandemije na muzičare u televizijskom programu BBC-ja „Pogledaj na sever“.

Ke, nosilac Tunnel Trust nagrade, je krenula na turneju po Škotskoj, održavši recital u Vigmor holu i snimivši muziku za Champs Hill Records sa violistom Timotijem Ridautom. Sarađivala je sa Cuarteto Casals na Međunarodnom pijanističkom takmičenju u Santanderu.

Ke je studirala na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu kod Kristofera Eltona, Majkla Daseka i Endrua Vesta, gde je diplomirala i magistrirala sa odličnim uspehom 2017. godine. Trenutno je na doktorskim studijama na Guildhall School of Music and Drama kod profesora Džoan Havil, Rolfa Hinda i dr Aleksandra Soaresa.

Šihan Vang je rođen u Pekingu 2005. godine gde je i počeo da pohađa časove violine sa četiri godine. Sa devet godina primljen je na Centralni muziči konzervatorijum, gde je studirao kod Hong Vanga. Tokom 2021. godine započinje diplomske studije kod Feng Ninga na Visokoj školi za muziku „Hans Ajsler“ u Berlinu.
Pobednik je više međunarodnih takmičenja, a sa deset godina osvojio je 2. nagradu i nagradu za najbolje barokno izvođenje na Međunarodnom takmičenju za violinu Kloster Schöntal u Nemačkoj. Narednih godina osvajao je prestižne nagrade na međunarodnim takmičenjima, uključujući 1. nagradu na takmičenju Muzičke akademije London Bridge 2016. godine, 1. nagradu na Međunarodnom violinskom takmičenju za mlade violiniste Louis Spohr u Nemačkoj 2016. godine, 1. nagradu i najbolji capriccio nagradu na Međunarodnom takmičenju violinista Zhuhai Mozart 2017. i 3. nagradu na Piccolo Violino Magico međunarodnom takmičenju za mlade violiniste u Italiji 2018. Šihan je 2019. godine bio aktivni učesnik majstorskih kurseva i koncerata violine Akademije Kronberg, gde je pohađao majstorske kurseve sa Anom Čumačenko i nagrađen je nagradom Ana Čumačenko. Iste godine osvojio je 2. mesto na Cooper International Violin Competition u SAD. U maju 2021. dodeljena mu je prva nagrada na China Preliminary Auditions of International Tchaikovsky Competition for Young Musicians.

Šihan je debitovao 2011. sa šest godina. Kao solista, radio je sa dirigentima i muzičarima kao što su Gemma New, Marco Comin, Lavard Skou-Larsen, Giancarlo Guarino, Cho-Liang Lin, Maxim Vengerov, Friedemann Eichhorn, Guoyong Zhang, Yi Huang, Farncis Kan, Lin Chen i Mengmeng Huang. Nastupao je sa velikim orkestrima kao što su Orkestar Klivlenda, Državni orkestar Vajmar, Kamerni orkestar I Musici de Montreal, Kamerni solisti Salcburga, Italijanski orkestar Centralne Evrope, Simfonijski orkestar Makaoa, Simfonijski orkestar Ćingdao i Simfonijski orkestar Kunming Nie Er.
Šihan svira na violini koju mu je pozajmila Kineska fondacija.

Vanže Žang, sopran, je predsednica Universal Artists Foundation, počasna predsednica Bostonskog udruženja kineskih muzičara, potpredsednica Кinesko-srpskog centra za naučnu i kulturnu razmenu.
Sopran Vanže Žang je priznata kao jedna od najistaknutijih kineskih umetnica današnjice u Sjedinjenim Državama i Кini. Кao klasična pevačica, Vanže je aktivna na koncertima i resitalima širom sveta.

Osnivač je „X+YZ“ kamernog ansambla sa violinistom Čuan Huanom u okviru kojeg radi od 2011. godine i „Silk & Wind“ dua sa pijanistom Dejanom Sinadinovićem sa kojim sarađuje od 2020. godine.

Njeno iskustvo u scenskoj umetnosti obuhvata pet godina vokalnih studija kod svetski poznatog tenora Haitao Heija na Centralnom muzičkom konzervatorijumu u Pekingu, gde je stekla diplomu iz oblasti vokalnog i operskog izvođaštva.
Gospođa Žang je prvi kineska doktorantkinja na katedri za solo pevanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Кatarine Jovanović.

Sinadin (Dejan Sinadinović), pijanista, redovni profesor Fakulteta muzičke umetnosti Univerziteta umetnostiu Beogradu. Preko svojih profesora Arba Valdme i Eliso Virsaladze je na linijama značajnih pedagoških tradicija – sa jedne strane od Artura Šnabela a sa druge – Jakova Zaka i Henriha Nojhausa.
Nastupa u prestižnim evropskim koncertnim dvoranama. U proteklih deset godina je održao preko sto Belgija, Švajcarska, Engleska, Crna Gora, Grčka, Severni Kipar, Danska, Turska, Rusija, Rumunija) kao i u Americi, Kanadi i Kini. Nastupao sa poljskim filharmonijskim ansamblima u Ržešovu (Betovenov prvi koncert za klavir i orkestar, Šopenov klavirski koncert f mol) i Vroclavu (Fantazija za klavir, hor i orketar sa Filharmonijom „Vitold Lutoslavski“) Simfonijskim orkestrom Rima (Mocartov Klavirski koncert c mol KV491), sarađivao sa kvarte Niderhamerom) iz Beča, i italijanskim kvartetom Meridies, kao i kvartetom solista u okviru Maler akademije u Bazilikati (Bramsov Kvintet, Mocartov Koncert KV415, Šostakovičev Kvintet i Trio).

Sa pevačicom Katarinom Jovanović osnovao je Memnon Duo. Takođe je i osnivač dua Silk & Wind sa sopranom Vanže Žang.
Objavio je tri kompakt diska za špansku izdavačku kuću KNS Classics a za Anima Records iz Pariza još dvanaest CD izdanja. Do 2020. je radio kao predsednik Evropske asocijacije klavirskih pedagoga u Srbiji, osnivač je i umetnički direktor Prolećne pijanističke fešte, beogradskog festivala na klaviru.

Ulaznice po promotivnoj ceni možete kupiti online, kao i u celokupnoj Gigs Tix prodajnoj mreži.

Scroll to Top