unesco-seeklogo

Svet i čuvenu BRIT nagradu osvojili su kultnom pesmom „Connected” i obeležili muziku devedesetih — britanska dens i hip hop grupa STEREO MC’s dolazi na Doček i vraća energiju muzike koju svi pamtimo. Sarađivali su sa Madonom, Lenijem Kravicom, grupom U2, a i dalje su jedna od najvećih senzacija britanske i svetske dens scene. U Evropskoj prestonici kulture dočekujemo ih u poslednjoj noći ove godine u posebnom vizuelnom ambijentu. Stereo MC’s će nastupiti 31. decembra u Podgrađu na velikoj sceni, na Trgu Prote Mihaldžića u 22 časa.

Stereo MC’s je sastav koji je formiran sredinom osamdesetih, inspirisan elektronskom muzikom i ranim hip-hop zvukom. Svoju prvu ploču su izradili sami, osnovavši nezavisnu diskografsku kuću G Street Records koja stoji iza izdanja mnogobrojnih britanskih hip hop izvođača, a pod svojim krovom ugostili su i američke izvođače, kao što su Jungle Brothers. Ubrzo nakon što su potpisali ugovor sa Island/4th & B’way Records i objavili svoj prvi LP, otisnuli su se na opsežnu turneju, stičući reputaciju za svoje žive nastupe na mnogobrojnim koncertima i festivalima. Njihov treći album Connected, izašao je 1992. godine i postao svetski hit, a istoimena pesma postala je klasik.
Nakon izvesnog vremena, 2015. godine, umorni od toga da ih velike diskografske kuće ograničavaju i iz ljubavi prema dens muzici, odlučili su da se vrate svojim korenima i upuste se u stvaranje nove diskografske kuće, pri čemu je nastao Connected, isprva kao način da izdaju svoju muziku, ali i muziku drugih umetnika, uključujući Afro haus, dip haus i tehno, i sve varijacije ovih žanrova. Distribucijom preko Kompakt Records-a iz Kelna, diskografska kuća značajno je napredovala u poslednjih nekoliko godina i sada je već na svom 40. izdanju. Osim što i dalje sviraju uživo po turnejama, i uz brojna izdanja (uključujući saradnju sa Adamom Portom, Anjom Schneider i Terranovom), Rob Birch i Nick Hallam takođe neguju svoju ljubav prema didžejingu, što je suštinski deo Connected-a . Posebne večeri ove kuće su redovna pojava za razne izvođače koji su njen deo, kao što su: David Mayer, Florian Busse, Nandu, Aaaron, Re.You i drugi.

Scroll to Top