unesco-seeklogo

Gimnazija „Laza Kostić“

Gimnazija „Laza Kostić“

Poznata „Lazina gimnazija“ najmlađa je gimnazija u Srbiji. Od 2000. godine gimnazija dobija današnji naziv, a u ranijem periodu na njenom mestu bile su smeštene Osnovna škola „Jožef Atila“ i Saobraćajna škola. Dan škole je 12. februara – rođendan velikog srpskog romantičara Laze Kostića.

Gimnazija „Laza Kostić“ je opšteg tipa, sa programima najbližim klasičnim gimnazijama. Ono po čemu je ova škola posebna jeste pozorište koje je na školskom nivou vodeće u zemlji, a o tome svedoče brojne nagrade i priznanja na raznim festivalima. Pozorišna trupa je stigla i do Moskve gde je učestvovala na smotri „Slovenska zora“ sa predstavom „Klaustrofobična komedija“. Možda najvažnije što ovo pozorište nosi sa sobom jeste činjenica da su mnogi učenici i učenice koji su igrali u školskim predstavama našli kasnije svoj put u profesionalnim pozorištima.

Oni #širesevdah u celom svetu više od dve decenije – sada već svetski poznati sastav Divanhana donosi nam spoj sevdaha i nauke kojim su uspeli da setnu sevdalinku pretvore u pop, džez, ali i tolike druge žanrove. Nastupiće 13. januara u pozorištu Gimnazije „Laza Kostić“ i u Evropsku prestonicu kulture doneti raznolikost koja je sada već tradicionalno zastupljena na Dočeku.

Scroll to Top